“Sony Xperia Z” CES 2013 fuarının yıldızı ve son dönem akıllı telefonların donanımlarına öncülük etmiş olan model. Daha önce fuarla birlikte ön incelemesini paylaşmış, telefon elimize geçtiği an da detaylı bir inceleme paylaşacağımızı belirtmiştik. Biraz geçikmiş olsak da meraklıları tatmin edeceğini düşündüğümüz bir makaleyle karşınızdayız. İsterseniz incelememizi okumadan önce ön inceleme makalemizde ne gibi detaylara değindiğimize göz atabilirsiniz.
Sony Xperia Z Ön İnceleme
Biz ön incelememizi paylaştıktan sonra Sony Xperia ailesine bir çok model katılmış olsa da, Xperia Z şu an ülkemiz için markanın amiral gemisi konumunda. Xperia Z donanımları açıklandıktan sonra bir çok marka hemen aynı donanımlar ve bir çok yazılım geliştirmeleriyle birlikte en üst seviye modellerini yeniledi. Ancak Xperia Z ile başlayan bu yüksek donanımlı akıllı telefonların kullanım süreleri oldukça uzun olacak gibi… Zira akıllı telefonlarda ulaşılan seviye doruk noktasına yaklaşmaya yakın görünüyor. Bu yüzden Xperia Z düşünenlere baştan önerimiz “bu telefon eskidi artık!” gibi düşüncelere kapılmadan, ön yargısız bir karar aşaması geçirmeleri yönünde.
Şimdi tablosal özellikleri kullanarak, rakamlara boğulmayan incelememize geçebiliriz. İsterseniz başlamadan teknik özelliklere göz atabilirsiniz..
Sony Xperia Z Teknik Özellikler
TASARIM
Telefon tanıtıldığında bir çok kişi tasarımına hayran kalmış, üstüne bir de su ve toz geçirmeme teknolojisi kullanılıyor olmasına tav olmuştu. Xperia Z, tasarımıyla tam bir bütün, teknolojileriyle ise tam bir akıllı telefon.
Telefon boyutları itibariyle 5 inç ekranın vermiş olduğu kıvamda, ne çok büyük ne de çok zarif! Ancak bazı detayları gerçekten can alıcı ve kullanıcı seçimi için yol gösterici. Örneğin boyutlarını S3 ve S4 ile kıyaslayacak olursak hemen hemen aynı. Ancak keskin köşeleri telefonu az bir farkla büyütüyor. İlk başlarda gözünüze biraz büyük görünse ve taşımanın zor olacağını düşünseniz de alışmak çok zaman almıyor. Hatta bir süre sonra tüm diğer küçük telefonlara yavru muamelesi yapmaya başlıyorsunuz. :) Bu yüzden ekran büyüklüğü sizin için belirleyici ise dert edilmesi gereken bir nokta yok.
Tasarımda öne çıkan detaylar arasında en göze çarpanlar; arka kapak, açma-kapama tuşu ve su geçirmezliği sağlayan soket koruma kapakları.
Arka kapak cama yakın, sert plastik bir malzemeden ve bu açıdan bakıldığında iPhone 4 arka kapaklarına benziyor. Telefonun boyutları büyük olsa da bu tasarıma büyük bir çekicilik katıyor. Yalnız arka kapak bu boyut sorununda ötürü biraz boş duruyor gibi. Arka kapakta yer alan Xperia yazısı daha büyük tutulabilirmiş. Ancak büyük ihtimalle arka tarafta koruma kılıfı kullanılacağından, sorun arz ettiğini düşünmüyoruz.
Kilit yani açma-kapama tuşu telefonun sağ bölümünde ve ortaya yakın bir konumda yer alıyor. Bu kullanımı oldukça ergonomik bir hale getirirken, kullanımı kolaylaştırıyor. Ayrıca metal görünümlü yapısı telefona büyük bir zarafet katıyor.
Tasarımda dikkat çekip, öne çıkan detaylardan bir diğeri soket koruma kapakları… Şarj, kulaklık, hafıza ve sim kart girişleri, sağlam ve büyük koruma kapaklarıyla kapatılmış durumda. Kapaklar kapalıyken telefon tasarımında tam bir bütünlük söz konusu. Ancak kapaklar su ve toz geçirmeme özelliğini desteklemek amaçlı oldukça derine gidiyor. Bu yüzden kapak kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Özellikle çok kullanılan şarj ve kulaklık girişlerine dikkat edin!
Tasarımla ilgili son değinmemiz gereken nokta herhalde ki bu akıllı telefonun en çok öne çıkan özelliklerinden su ve toz geçirmezliği… Evet su ve toz geçirmiyor! Toz konusunda deney imkanı kısıtlı olsa da ülkemizde çıktığından bu yana ekranına toz almış bir Xperia Z ile karşılaşmadık. Ancak su konusu biraz farklı. İnternet ortamında görmeniz mümkün olan bir çok deneyi telefonla gerçekleştirdik; suya soktuk, suda yıkadık, su üstünde sektirdik, su altında kayıt yaptık, telefon için vaad edilen derinliğin daha altına indik vs. Hiç birinde telefon sudan etkilenmedi ve eskisi gibi çalışmaya devam etti. Sadece su altında(havuzda) bir kez telefonun şebekesinin kaybolduğuna denk geldik ki bunun da basınçla alakalı olduğunu düşünüyoruz. Sudan çıkardığımızda kullanımda herhangi bir sorun yaşamadık.
Su geçirmezlik konusunda vaad edilen bir metreye kadar ve yarım saat boyunca iken biz telefonu yaklaşık bir buçuk metreye kadar suya bıraktık ve suyun içinde sürekli kalmamış olsa da saatlerce suyla temas halindeydi. Buna rağmen hiç bir şekilde su geçirmedi! Bu konuda en çok dikkat etmeniz gereken detay koruma kapakları ki telefon sizi bu konuda sürekli uyarıyor.
Xperia Z tasarımı konusunda gözlemlediğimiz en büyük hata telefonun Xperia Go gibi toz ve su haricinde bir çok ağır şarta dayanıklı olduğu düşünülmesi. Şu detay oldukça önemli ki telefon sadece su ve toza dayanıklı. Yani darbeye dayanıklı değil. Bunu açıklamaya çalıştığımız bir çok kişinin düşüncesi suya ve toza dayanabilen telefonun darbelere karşı da dayanacağı noktasındaydı. Ancak durum öyle değil. Unutmayın sadece su ve toz. Bu detayı göz ardı eder ve telefonu çeşitli müdahalelere maruz bırakırsanız telefonunuzdan olabilirsiniz ki biz sırf bu özelliklerinden dolayı telefonun sürekli su ve toza maruz bırakılmasına da taraftar değiliz!
Bu alanda size iki tavsiyemiz olacak ki bunlardan ilk telefonu aldığınız gibi ön ve arka yüzeye mat olmayan birer koruma jelatini uygulatmanız. Bu hem korumayı arttırırken hem de çizilmeleri önleyecektir. Ayrıca koruma kılıfı konusunda da o,2 mm olarak adlandırılan ince, telefonu saran kılıflardan kullanabilirsiniz.
Biz tasarımı beğendik. Hatta oldukça hoşumuza gitti. Özenilmiş bir akıllı telefon olduğu her açısından belli.
KAMERA VE GÖRÜNTÜLEME
Sony Xperia Z 13 Megapiksellik bir kamera ve 5 inçlik Full HD bir ekrana sahip. Bu da hem fotoğraflama hem de görüntüleme açısından kullanıcılara büyük avantajlar sağlıyor.
Xperia Z’nin kamerasını kullanmaya başladığınızda Sony’nin dijital fotoğraf makinesinde kullandığı bir çok tecrübeyi, bu akıllı telefona aktırdığını rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Öncelikle çok net ve kusursuza yakın fotoğraf ve videolar yakalayabiliyorsunuz. Gece çekimleri hariç büyük problemler yaşatmayan telefonun kamerası oldukça başarılı. Ancak gece çekimlerinde iyi olduğu söylenemez. Örneğin Galaxy S4 bu konuda Xperia Z’den çok daha başarılı.
Kameranın arka bölüme çok küçük geldiğini düşünebilirsiniz, ancak kaliteli fotoğraf ve video için büyük bir çerçeveye gerek olmadığını da göz önüne almalısınız. Ayrıca flaş performansı da boyutuna göre oldukça iyi…
Sadece arka kamera değil, HDR özelliğine sahip ön kamera da oldukça net! Telefonu çevirmeden kendinize ait net bir fotoğraf ya da video yakalama konusunda sıkıntı yaşattığına denk gelmedik. Ön kamerayla aldığınız pek çok görüntü, piyasada dahili kamerası 5 megapiksel olan bir çok standart telefondan daha kaliteli. Ayrıca bu kamera özelliklerine hızlı çekimin de dahil olduğunu belirtelim. Xperia Z 1 dakikada yaklaşık 800 fotoğraf çekebiliyor!
Xperia Z’nin kamera ve görüntüleme konusunda bizi en çok hayrete düşüren özelliği zoom teknolojisi… Telefonun hal-i hazırda içinde kayıtlı olan ya da sizin sonradan çekeceğiniz fotoğraflar üzerinde oldukça ileriye gidebilirsiniz. İleriye gitmekten kastımız tabiiki yakınlaştırma. Galaxy S4 dahil aynı teste tabi tuttuğumuz hiç bir telefon, Xperia Z kadar bir fotoğrafa yakınlaştırma yapamadı. Bir süre sonra görüntünün zaten bozulacağı gerçeği ortayken “bu ne işimize yarayacak” diye sorabilirsiniz. Ancak hem teknolojisi barındırma açısından bir artıyken hem de fotoğraf üzerinde eğlenmenizi mümkün kılacağından, bazen can sıkıntısına iyi gelebilir. Bu denli yakınlaştırma yapabilmek için yapmanız gereken bir parmağınız ekran üzerinde sabitken diğer elinizle yakınlaştırmayı sürdürmek…
Full HD ekranın ilk kullanıldığı telefon olan Xperia Z, kendisinden daha sonra çıkmış telefonlarla bu alanda çok rahat yarışabilir. Kimilerine göre ekran kalitesi rakiplerine göre düşük olsa da biz bu görüşe pek katılmıyoruz. Zira aşırı farklar gözlemleyemedik! Bu yüzden seçimin diğer detaylar göz önünde bulundurularak yapılmasını tavsiye ediyoruz.
Full HD ekranda izleyeceğiniz görüntüler, ekran avantajı ve piksel yoğunluğunun da katkısıyla, bu zamana kadar gördüğünüz bir çok televizyondan iyi olacaktır. Youtube üzerinden bulacağınız başarılı HD videolarla eğlenceli dakikalar geçirebilir, bir çok sinema filmini, ve diziyi de en yüksek kalitede izleyebilirsiniz.
DONANIM
Makalenin başında da belirttiğimiz gibi Xperia Z donanımlarıyla Sony’nin deyimiyle hem süper telefon furyasını başlatmış hem de diğer markaların amiral gemilerine öncülük etmiş bir model. Kamera ve ekran gibi özelliklerine zaten değindik. Bunun yanında 1,5 Ghz dört çekirdek işlemci ve 2 GB ram gibi yüksek değerlere sahip donanımları dikkat çekici. Bu yüksek donanımlar telefonun daha kararlı çalışmasını sağlarken, size bir çok noktada kolaylık sağlıyor. Ayrıca bu yüksek donanımlar ilerleyen dönemde gelişecek bir çok yazılımsal faaliyetin telefona uygulanmasına da imkan tanıyor. Önümüzdeki bir kaç sene bu donanımların faydasını daha net olarak yazılımsal alanlarda görmemiz mümkün olacaktır. Zira günümüz akıllı telefonlarında yazılımsal geliştirmeler daha ön plana çıktı ki bir süre de böyle devam edeceği aşikar!
Peki bu donanımlar ne ölçüde verimli çalışıyor? Şöyle ki Ram’in yüksek tutulması telefonu çalışma esnasında oldukça rahatlatıyor. Bir çok ayrı yerde işlem yapmanıza olanak sağlayan 2 GB’lık bellek, bu telefon için gerçekten gerekli olandı. İşlemci telefonunuza sürat kazandırmanın yanında yine hemen bir çok işlemin aynı anda yapılmasında ve bu işlemler arası geçişlerde büyük bir rahatlığa imkan tanıyor. Ancak bu konuda hala aşılamayan bir sorun var ki o da işlemcinin ısınması! Ağır oyunların bir çoğunda telefon çok ısınıyor. Örneğin Need For Speed Most Wanted ve Frontline Commando: D-DAY… Vu tip oyunları 10 dakika kadar oynadıktan sonra telefonun fazlaca ısındığını farkedeceksiniz. Bu ısınmayı önlemek adına arkada çalışan uygulamaların tümünü kapatacaksınız ki bu pek işe yaramayacak.
Telefonun dahili hafıza 16 GB ki bu da günümüzde oldukça yeterli bir bellek. Ayrıca 32 Gb’a kadar da Micro SD kart desteği mevcut.
YAZILIM
Çıktığı dönem açısından Sony’nin Xperia Z için yapacağı en büyük hamle, en üst sürüm Android versiyonunu kullanmaktı ki aynen öyle de oldu ve telefon 4.1.1 versiyonu ile geldi. Bunun yanında Sony telefonun 4.2.2 versiyonuna güncelleneceğini de vaad etmişti ki bununda geçtiğimiz günlerde gerçekleştiğini gördük. Yani Sony Xperia Z şu an akıllı telefon piyasasının en iyi Android işletim sistemine uyumlu ve kullanılabilir durumda. Umarız çıkması beklenen Android 5 versiyonuna yükselişi de sağlanır.
Burada şunu belirtmekte fayda var ki telefonun Android sürümü yükseldikten sonra daha kararlı çalışmaya başladı. Önceden yaşanan donma, kasılma gibi sorunlar en aza indi. Keza oyun ve uygulamalardan alınan hatalarda aynı şekilde! Sanıyoruz ki güncelleme öncesi yoğun kullanılan bir çok Xperia Z uygulama hatalarıyla boğuşmuştur!
İşletim sistemi yine diğer tüm Android cihazlarda olduğu gibi telefonu en çok yoran unsur. Bunun yanında Sony Xperia arayüzüyle oldukça verimli çalıştığını söylemekte de fayda var. İşletim sistemi telefonu yorarken kullanıcıya da bir çok farklı opsiyon sunuyor.
Sony amiral gemisini yeniledikten sonra bir çok rakibi, bir çok yeni yazılımsal geliştirmeyle geldiler ki Xperia Z’nin bu açıdan biraz geride kaldığını söylemek mümkün. Ancak oldukça iyi satış rakamları yakalayan ürün için ilerleyen dönemde gelecek güncellemelerin zamanla açığı kapatacağını düşünüyoruz. Yine de telefon bu konuda boş değil. Özellikle Stamina Mode can alıcı bir özellik. Xperia Z bu konuda da diğer modellere öncülük eden bir model. Şarj süresini oldukça yukarıya taşıyan bu yazılımsal geliştirmeye daha önce detaylıca değinmiştik ve zaten oldukça uzayan makalemizin daha da uzamaması açısında bağlantıyı paylaşmakla yetiyoruz. İsterseniz aşağıdan bu özelliğin detaylarına ulaşabilirsiniz.
Sony Xperia Z Stamina Mod
ŞARJ ÖZELLİĞİ VE BATARYA VERİMLİLİĞİ
Akıllı telefonlar için en hasretle beklenen özellik de sanırız verimli bir şarj süresi. Ancak henüz şarj süresi tatmin edici bir akıllı telefon piyasada yok. Özellikle telefonunu yoğun kullananların en büyük sorunu sanırız budur! Xperia Z de bu konuda tatmin edici bir telefon değil. Yine aklınızı tablolara kaydırmadan basitçe şöyle diyebiliriz; ortalama 1 gün!
Şarj süresi tamamen kullanımınızla doğru orantılı ve bir çok unsurdan dolayı değişken! Örneğin 1 saatlik yüksek özellikli bir oyunla telefonunuzu şarjı tamamen bitebilir, yoğun ekran kullanımı telefonunuzun şarjını çabucak tüketebilir, internet ve wi-fi kullanımı şarj sürenizi etkileyebilir vs. Ancak telefonunu çok yormayan sadece gerektiğinde kullanan biriyseniz 2 günü dahi görebilirsiniz. Özellikle yukarıda değindiğimiz Stamina Mod’u kullanacaksanız, bu süre daha da uzayabilir.
Ekran şarjı etkileyen en önemli unsurlardan olsa da korkmanıza çok gerek yok. 1-1,5 saatlik video izlentisi(kaliteye ve akıcılığa göre değişir) şarjınızdan ancak %30-35 oranında alacaktır.
Şarj konusunda en önemli detaylardan birisi bataryanın çıkarılamıyor olması… Arka kapak sabit olduğundan yedek batarya kullanma gibi bir imkanınız yok. Yanınızda bir şarj aleti ya da harici şarj taşımalısınız. Şanslısınız ki Sony bu konuda iyi bir marka ve harici şarjla gerçekten işe yarıyor. Bu arada hazır konusu geçmişken belirtelim; yakında Sony harici şarjıyla ilgili bir incelememiz de yayında olacak.
Sony’nin şarj konusunda iddialı olduğu bir konu var ki o da telefonun oldukça hızlı şarj olabilmesi. Yani orjinal şarjıyla şarja taktığınızda telefon diğer akıllı telefonlara göre çok daha kısa zamanda, çok daha fazla doluyor. Ayrıca bu boş bir şarj olma da değil!
KUTU İÇERİĞİ
Xperia Z’nin kutusunda data kablosu ve başlıktan oluşan çift parçalı bir şarj aleti(EP881) geliyor. Bunun yanında yeni Xperia modellerinden bulunan EX300AP model kulaklık ile akıllı etiketler mevcut. Kulaklığından müthiş yüksek bir ses almayı ummayarak, beklentinizi net ve berrak ses üzerine yoğunlaştırmanız da fayda var.
DİĞER EKSTRA VE DETAYLAR
Bir kaç madde olarak değinecek olursak; Xperia Z mikro sim kart kullanıyor ve yuvası hemen kilit tuşunun üst bölümünde yer alıyor, ikinci el piyasası güçlü ve operatörlerden tarifeye ek paketlerle alınabilmesi de mümkün, telefonun siyah, beyaz ve mor olmak üzere üç farklı rengi bulunuyor, şarjı cihazı ve data kablosu standart micro usb uç, kulaklık girişi standart 3,5 mm jack girişi…
Elimizden geldiğince Sony Xperia Z’ye ait tüm detaylara değinmeye çalıştık. Merak ettiğiniz tüm noktaları alttaki yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz. Ayrıca ilerleyen dönemde ‘Xperia Z gerçek kullanıcı yorumları’ da burada olacak.
Almayı düşünüyorum. xpera z yada z1 arasında ki fark nededir bi öneriniz olurmu.
iki model arasında kaldıysanız tabiiki Xperia Z1 tavsiyemizdir. Sonuç olarak gelişmiş versiyon. Kamera, işlemci, işletim sistemi gibi bir çok geliştirme söz konusu.
Tesekkurler bilgilerine ulasmak istedigim fakat pekte ulasamadigim bir tlfondu
emeğine sağlık kardeşim :) beni büyük yükten kurtardın :) suda telefon sektirmek büyük zevk gerçektende :) kullananlar video çekimini gördükten sonra vazgeçemiyecekler… bnm gibi…