Daha önce ön incelemesini sizlerle paylaştığımız Sony Xperia ion LT28i‘nin, bu sefer detaylı incelemesiyle karşınızdayız. Elimizden geldiğince Xperia ion hakkında tüm detaylara girmeye çalışacağız. Yine de makalemize başlamadan daha önce yazdığımız ön inceleme göz atmanızda fayda var.

Sony Xperia ion LT28 Ön İncelemesi

Öncelikle Sony marka cep telefonları hakkında bir detay vermek istiyoruz. Gördük ki model numarası sonuna gelen i, h gibi harfler bir takım kafa karışıklıklarına yol açmış. Biliyoruz ki Nokia bazı modellerini aynı tasarımla makyajlayıp, bir takım yeni özellikleri donatarak piyasaya sürdüğünde modelin sonuna bir ‘i’ harfi koyar. 6230 -6230i gibi… Bu da kullanıcılara modelin geliştirmelere maruz bırakıldığını anlatır. Yine aynı detayı son dönemde Samsung marka cep telefonlarında da görmek mümkün. Sony’de ise model sonuna bir harf ekleme geleneği çok öncelerden beri var fakat ayrı bir mantıkla. Sony’de model numarasına sonuna eklenen harf ürünün hangi kıta, bölge için yapıldığını ifade eder. Yani LT28i ve LT28H arasında aslen bir fark olmayıp, tüm özellikleri aynıdır. Ama mesela LT28 HSPA ve LT28 LTE modelleri arasında özellik farkı vardır. xperia ion HSPA gibi ülkemiz gibi LTE teknolojine geçmemiş ülkeler için imal edilirken, Xperia ion LTE bu teknolojiye geçiş yapmış ülkeler için imal edilir. Bu bilgilendirme sonrası incelememize geçebiliriz.

Sony Xperia ion LT28 modeli bugüne kadar Sony’nin en çok reklam yaptığı modeli olma özelliğini taşıyor. Tabii Xperia Z’yi Xperia ion’dan sonra çıktığı için ayrı bir yere koyuyoruz. Yapılan o denli reklama rağmen tıpkı bizim gibi bir çok kullanıcı telefona şüpheyle baktı. Bunun nedeni ise Xperia S ile arasında büyük farklar olmaması. Hatta neredeyse özellik olarak neredeyse aynı olmaları.

Xperia ion boyutları itibariyle ile biraz olsun ürkütücü bir telefon. Xperia S hoş detaylarıyla göze o kadar kaba görünmese de Xperia ion ilk bakışta cidden çok kaba duruyor. Tasarımdaki bir kaç ufak detay telefona çabuk ısınmanıza yol açsa da Xperia X10’u andırır şekilde gerçekten iri ve kalın. Tabi bunda ekran boyutlarının payı oldukça fazla. Fakat Sony’nin Xperia Z gibi ekran boyutu büyük ,buna rağmen çok ince, harika bir ürün ortaya çıkardığını düşünürsek Xperia ion biraz boşluğu doldurma çabası gibi geldi bize.

Xperia ion almayı kafanıza koyduysanız ilk dikkat etmeniz gereken hususun arka kapağına iyi bakmak olduğunu belirtelim. Zira arka kapak metal ve kolay çiziliyor. Sırf bozulan o görüntü için telefonlarından vazgeçen kullanıcılarla karşılaştığımızı belirtelim. Bize telefonla alakalı en önemli detay bu eksi olarak gözüktü. Tabii korunduğu ve temiz kullanıldığı taktirde sorun yok!

Sony-Xperia-ion

 

Xperia ion ile bizim en çok dikkatimizi çeken diğer detay ise makalenin başında da belirttiğimiz gibi Xperia S ile büyük farklar ortaya koyamıyor olması. Aradaki  en büyük fark ise Xperia ion’un dahili hafızası yanında micro SD kart desteği de sunabiliyor olması ve az da olsa ekran boyutunun büyüklüğü. İkisi de ciddi avantajlar olabilir fakat bu kadar çok reklamı yapılan bir telefon için yeterli bulamadık.

Buraya kadar bir takım eksilerinden bahsettik ki bunun üzerinizde bir karamsarlık yaratmasını istemeyiz. Xperia ion aslen iyi bir telefon. Üst seviye kullanıcılara hitap ediyor ve sizi yarı yolda bırakması çok ihtimal dahilinde değil. Genel işlemci, ram ve ekran performansı oldukça iyi ve yeterli. Fotoğraf, video çekme ve oynatma gibi genel kamera performansı başarılı. Pil süresi günümüz akıllı telefonlarından çok farklı değil; bir gün civarı. Günde iki kez şarj cihazı istememesi artısı. Standart bir kullanımda tam günü rahat görebiliyor. Müzik performansı da tıpkı Xperia ailesinin diğer üyeleri gibi oldukça başarılı.

sony xperia ion lt28i-2

Telefonun işletim sistemi Android 4.1 ve Sony arayüzüyle uyumu oldukça iyi. Xperia S gibi menü görselleri çok başarılı. İşletim sistemi iyi düzeydeki donanımlar dolayısıyla kullanıcıyı zorlamıyor. Biz takılma, kasılma gibi durumlara çok çok nadir rastladık.

İnternet deneyimi de oldukça başarılı diyebiliriz. Zaten büyük olan ekrana, internet akışının hızlı olması da eklenince problemsiz sanal gezilere imkan tanınıyor.

Telefon için değineceğimiz son detay ise fiyatıyla alakalı. Fiyat-performans açısından çok başarılı bulduğumuzu söyleyemiyoruz maalesef. Çünkü disbiritör garantilileri şu dönem itibariyle 1500 liraya yakın fiyatlarda. Grey garantili olanlarını ise 200-300 lira aşağıda bulabilmek mümkün. Xperia ion’u gerçekten çok beğenmiş ve almaya kararlı kullanıcılara tavsiyemiz ise mart ayı sonunu beklemeleri. Xperia Z çıktıktan sonra ürünün fiyatı daha da aşağılara çekilecektir.

Sony Xperia ion LT28 Teknik Özellikleri için tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir