Motorola Moto G… Motorola’yı Google’ın satın almasından sonra ülkemizde satışa çıkmış ender modellerden bir tanesi… Aslında biz Moto G’yi kısa bir teste tabi tutacakken, süreyi oldukça uzattık. Bu arada da keşke daha fazla Motorola modeli ülkemizde satışa sunulsa demeden edemedik… Zira Moto G şaşırtıcı bir performansla fazlaca ilgimizi çekti!

İncelememize bir şerzenişle başladık ancak aslına bakılırsa dünya çapında da Motorola markası adı altında üretilen model sayısı zaten çok az. Yinede bu az sayıdaki modeller arasından bile bize sağlanan kısıtlı erişim üzücü! Diğer ihtimalle şu an Motorola Moto X modeli de ülkemizde satışa sunulmuş olabilirdi ki bu da eminiz bizim gibi bir çok teknoloji takipçisini oldukça memnun ederdi… Moto G üzerinde yaptığımız inceleme, Moto X hakkındaki merakımız oldukça arttırmış durumda! İşte detaylar…

Makaleye başlamadan ürünün teknik özelliklerine göz atmak isteyenler aşağıdaki linki kullanabilir.

Motorola Moto G Teknik Özellikleri

TASARIM
Moto G tüm detaylarıyla bütünlük vadeden bir akıllı telefon. Bunu her detayında olduğu gibi tasarımında da görmek mümkün. Sırıtan, aykırı duran hiç bir noktası yok! Tüm detaylar bir simetri içinde ve aralarında tam bir uyum söz konusu…Örneğin arka kapak sim kart girişleri için çıkabiliyor ancak şarj soketinin bulunduğu bölümden açıldığı için sabit kasa görüntüsü veriyor.

Şarj ve kulaklık soketleriyle kamera, flaş, marka logosu gibi tüm detaylar telefonun tam ortasında yer alıyor. Ön bölümde Nexus modellerine benzer şekilde herhangi bir marka logosu yok! Telefon bu açıdan kimi kullanıcılara ucuz hissi verse de biz bu tip tasarımları tutuyoruz!

Telefonu 1 ay kadar bir süre test etme imkanı bulduk ve bu esnada kasada herhangi bir eskime olmadı. Kasa yapısı oldukça dayanıklı görünüyor. Özellikle Samsung ve LG kasalarında daha dayanıklı olduğunu net olarak söyleyebiliriz. Ayrıca ürüne özel kılıflardan bulma imkanı olanlar dayanıklılığı daha da arttırabilir. Aslında Moto G’nin çok çeşitli renklerde arka kapakları da mevcut ancak onları da ülkemizde bulmak çok zor maalesef.

Tasarım başlığında ürün bizden geçer puan alıyor. 4,5 inçlik ekran boyutunu oldukça başarılı bulduk.

motorola-moto-g-nasil-bir-telefon

YAZILIM VE DONANIM
Zannedersek Moto G için en can alıcı bölüme geldik! Yalın Android işletim sisteminin cihazın yerleşik donanımlarla uyumu süper! Moto G konusunda direk sonuca gidecek olursak şöyle bir cümle kurabiliriz: bugüne kadar kullandığımız en kararlı akıllı telefon! Öyle ki kullandığımız uzun test dönemi süresince tek bir donma, kasılma, ağırlaşma gibi problemi yaşamadık! Üstelik test süresi boyunca tıpkı diğer incelemeye aldığımız cihazlara da yaptığımız gibi Moto G’yi de yorabildiğimiz kadar yorduk ve üstüne üstlük Clean Master, Battery Doctor gibi hiç bir yardımcı uygulamayı da kullanmadık! Moto G o kadar kararlı çalışıyor ki yapmanız gereken sadece tadını çıkarmak! Cihaz uzun kullanımların sonunda ne hale gelir bilemiyoruz ancak şu haliyle bir çok üst düzey cihazdan iyi çalıştığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Akıllı telefon sinirlerinize dokunmasın istiyorsanız Moto G kesin çözüm! Markaya özgü sadece bir kaç uygulamanın bulunduğu telefonda böylece gereksiz uygulama sayısı da oldukça düşüyor. Bu durum işletim sisteminin tıpkı Nexus serisinde olduğu gibi maksimum performansla çalışmasını sağlıyor. İşletim sistemini Ram, işlemci gibi çalıştırıcı donanımlar da oldukça yeterli olunca Moto G üst düzey bir performans sunuyor. Hatta abartılı bir yorum yapacak olursak, Moto G’nin bir çok iOS işletim sistemli cihazdan bile daha iyi çalıştığı söylenebilir!

Moto G’nin yazılım açısından herhangi bir eksiği bulunmuyor ki yalın bir işletim sistemiyle gelmesinin yanı sıra en üst versiyon olan 4.4.2’yi kullanıyor. Donanımsal bakımdan ise görebildiğimiz tek kusuru hafıza kartı girişinin bulunmayışı! Bu kadar stabil çalışan bir telefon uzun süre formatlanmaya ihtiyaç duymacaktır. Bu yüzden hafıza kartı girişi çok ergonomik olabilirdi.

KAMERA, GÖRÜNTÜLEME, SES VE MÜZİK
Motorola Moto G 5 megapiksellik bir kamerayla geliyor ki bu değer orta seviye bir telefon için yeterli sayılabilir. Çekimlerde oldukça iyi. Fotoğraf uygulamalarıyla entegrasyonunda da herhangi bir sıkıntı yok. Bu seviyede kamerası tüm kullanıcılara yetecektir. Video kalitesi ve ön kamera için de aynı değerlendirmeleri yapmamız kaçınılmaz tabi.

4,5 inç ekranı boyutu da bize oldukça ideal geldi. Bugüne kadar 4 inç ekran boyutunu ideal bulurduk ancak o tip telefonlarda kasa yapılarından dolayı hemen hemen Moto G boyutlarına ulaşıyordu. Moto G’de kullanılan ekran son dönem akıllı telefonların bir çoğunda olduğu gibi IPS LCD ve bu tip ekranlarda görüntüleme oldukça başarılı. Moto G de bu teknolojiden nasibini almış ve görüntü arabirimiyle birlikte 326 ppi gibi iyi bir piksel derinliğine ulaşmış. Herhangi bir fotoğraf veya video görüntülemesinde, oyunlarda kullanıcıyı yarı yolda bırakmıyor.

Moto G’nin dışarıya verdiği ses hoparlör arka bölümde olmasına rağmen oldukça yüksek ve net! Kasanın hafif bombeli yapısı, telefon sırt üstü koyulması dahi iyi ses vermesine imkan tanıyor. Ancak kulaklıkla dinlenen ses konusunda aynı yorumu yapamayacağız. Çünkü birazdan kutu içeriği bölümünde de değineceğimiz gibi kutudan çıkan kulaklık kalitesi yetersiz! Ancak başka kulaklıklarla kısmen iyi sesler alınabiliyor. Bu yüzden çeşitli kulaklıklar denemekte fayda var.

Müzik dinleme konusunda kulaklık gibi bir sıkıntı varken bir de telefonda düz bir müzik çaların olmaması diğer can sıkıcı detay! Müzik dinlemeyi seven bir kullanıcıysanız bu iki detay ilk başlarda canınızı sıkabilir. Müziklerinizi Google Play Müzik üzerinden ya da marketten indireceğiniz uygulamalarla kullanmak zorundasınız. Google bu aşamada işletim sistemini fazla yalınlaştırmış gibi! :)

Motorola-Moto-G-incelemesi

 

İNTERNET DENEYİMİ
Motorola Moto G kararlı çalışmasından ötürü bugüne kadar en çok yorduğumuz ve bu sebeple önümüze her geleni kullandığımız bir telefon oldu. Neredeyse tüm sosyal ağlar, bir çok tarayıcı, müzik tanıma programları, haber siteleri, banka siteleri, video ve fotoğraf siteleri gibi internete dair akla gelebilecek bir çok seçeneğe bulaştık. Bunlardan başarıyla sıyrıldığı için sadece mail alış-verişlerine çok yüklenmedik ki bu denli bir performans sergileyen bir telefon için mail konusu çok ciddi olmasa gerek.

Marketten uygulama yüklemelerinde müthiş bir veri hızına sahip olmayan Moto G, buna rağmen hiç bir noktada kullanıcıyı yarı yolda bırakmıyor, video yüklemeleri oldukça başarılı, görselleri açılması da yeterli seviyede. Ayrıca bu konuda Moto G’nin diğer güzel bir yanı da çok fazla tüketim yapmıyor olması. Telefonu hem mobil internetiyle hem de kablosuz bağlantı üzerinden yoğun şekilde kullandık. İkisinde de gördük ki internette veri tüketimi oldukça az! FIFA Dünya Kupası’nın bir maçını da Moto G üzerinden izleme şansımız oldu ve o esnada da herhangi bir aksaklık yaşamadık.

Tüm bu yoğun kullanımlar düşünüldüğünde Motorola Moto G internet konusunda da yazılımının getirdiği avantajla başarılı oluyor.

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Moto G kararlı çalışmasıyla bizi oldukça şaşırttı ancak pil ömrü konusunda yine o beklediğimiz büyük şaşırmayı yaşayamadık. Yine diğer bir çok akıllı telefon gibi ortalama 1 gün ve çeşitli kısıtlamalarla belki 2 ya da 2,5 gün kadar bir pil ömrü sunuyor.

Kutu içeriği de başarısız noktalardan bir tanesi! Kutudan çıkan kulaklık yeteri kadar iyi bir performans vermiyor. Ayrıca kutudan en azından farklı renkte bir arka kapak çıkması iyi olabilirmiş. Şarj cihazı tek parça ve kutuda ayriyeten bir veri kablosu bulunmuyor.

Motorola-Moto-G-alinir-mi

FİYAT/PERFORMANS – SONUÇ
Motorola Moto G 
bizi gerçekten çok etkiledi ve bize çok iddialı cümleler kurdurttu. Öyle ki fiyat aralığındaki diğer tüm seçenekler gözümüzden silindi diyebiliriz. Cihazın çalışması gerçekten çok iyi ve öyle zannediyoruz ki bu ürüne Apple ya da Samsung logosu koysanız fiyatı direk olarak 2 katına çıkar. Bu yüzden bizce bu performansa fiyatı çok iyi. Yeni fiyat/performans telefonumuz Moto G!

Çok kararlı çalışması, sunduğu tüm özelliklerin sonuna kadar kullanılabilir olması, tam bir bütünlük içindeki tasarımı ve sağlam kasa yapısı cihazın öne çıkan artıları.

Kutudaki eksiklikler, düşük müzik deneyimi ise cihaza ait eksiler. Ancak diğer büyük eksiklikler aslında cihaz dışında başlıyor; yetersiz teknik servis desteği, kılıf, ekran koruma jelatini gibi yan ürünlerin zor bulunuşu, ikinci el piyasasının çok düşük olması gibi ciddi eksikleri de bulunuyor!

Eğer kılıf, jelatin gibi ürünler konusunda takıntılı değilseniz ve cihazı temiz kullanacağınıza inanıyor, kolay kolay teknik servis ihtiyacı duymayacağınızı düşünüyorsanız kesin tavsiyemizdir! En azından 2 yıllık garanti süresi olduğunu düşünerek Moto G’yi deneyimlemelisiniz! Ancak bir akıllı telefon beni ortalama 4-5 sene götürmeli diyorsanız, o süre zarfı için kefil olamayacağız! Yine de biz Moto G’yi çok sevdik… Eğer bizim şansımıza çok çok iyi bir ürün denk gelmediyse Motorola iyi bir iş çıkarmış… En stressiz cihaz incelememiz oldu diyebiliriz. Yeni incelemelerde görüşmek üzere…

3 thoughts on “Motorola Moto G Detaylı İnceleme”
  1. atrix ten sonra bir daha asla…
    klon replika çin malları bile ota üzerinden kitkata geçiyor hala atrix yüksek özellikleri ile 2.3.6 da kaldı hiç güncelleme gelmedi…

  2. İskoçyadan aldim moto g’yi. Müzik kalitesi olagan ustu iyi ve kulaklik ile muzik deneyimi de olagan ustuydu. Ki bunlara gercekten dikkat ederim. İskocyadan aldiğim telefonun kutusundan sadece bir adet yedek arka kapak ve veri kablosu bulunuyordu. Bu ingilterede standart diye düşünüyorum.

  3. ben moto g 5mps kamerası var diye aldım sebebi önçeki telefonum atrix idi kamera süper video süper buda 5mps ayni özelliktir dedim atrix in yanından bile geçemez sesi çızırtılı usb tanımama servise git gel bakalım bu çile nezaman biteçek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir