HTC One…. Son dönem akıllı telefon piyasasının en iyi telefonlarından bir tanesi. Hatta en iyi olmaya en ciddi aday… Samsung Galaxy S4, Sony Xperia Z, LG Optimus G ve Apple iPhone 5 ile birlikte şu an piyasanın en iyi telefonları arasında. Birazdan inceleyeceğimiz bir çok detayda ise en iyisi…
Bir önceki serisiyle tasarım hatlarında radikal değişikliklere giden HTC bu hamleyle satışlarını arttırmayı başarmıştı. Ancak amiral gemisi konusunda bir türlü istediği çizgiyi yakalayamadı. One X ve One X+ modellerinde büyük beklentilere giren marka, kullanıcılardan gelen bazı olumsuz geri dönüşlerden ötürü bu modellerden de istediği verimi alamadı. Fakat HTC One ile hem marka için hem de akıllı telefon piyasası için bir çok şey değişecek gibi görünüyor…
HTC One daha önceleri M7 olarak çıkacağı konuşulan modeldi ve o haliyle bile teknoloji çevrelerinden büyük ilgi görmüştü. Hakkında yapılan spekülasyonlar, merakı gitgide büyütmüşken ürün tanıtımıyla herkes rahat bir nefes aldı. Beklentilere tam anlamıyla karşılık veren bir model tanıtan HTC, bir çok alan için de yenilik getiriyordu. Ancak HTC One ilk darbeyi sevkiyat konusunda yaşadı ve ülkemizde olduğu gibi bir çok yere geç gitti.
İsterseniz çok yakın bir zamanda ülkemizde de satışa sunulacak HTC’nin yeni amiral gemisine bir göz atalım…
TASARIM
HTC One tanıtıldığında en çok dikkat çeken detay tek parça metal kasası oldu. Peki tek parça metal kasa ne demek? Bir çok telefon ön panel, arka panel ve orta kasa olmak üzere en az üç bölümden oluşur ki telefonu dağıtmaya başladığınız da sayı çoğu zaman artar. HTC One’da ise tüm parçalar arka bölümdeki metal bölüme oturtulup, en son dokunmatik monte edilerek kapatılıyor. Daha iyi anlamanız açısından şöyle bir örnekleme yapabiliriz; diğer modelleri standart kasa diz üstü bilgisayarlar olarak düşünün ve HTC One’ın Macbook Pro olduğunu varsayın. Aradaki fark tam olarak bu şekildedir. Telefon bir çok ayrı kasa parçasından değil, tam bir bütünlük içindeki tek bir kasadan oluşur. Ayrıca vaad edilen diğer bir noktada telefonun tüm parçalarının boşluksuz bir şekilde monte edildiği. Metal kasanın alüminyum olduğunu da belirtelim. Aşağıdaki videodan biraz olsun yapım aşamasıyla alakalı bilgi sahibi olabilirsiniz…
HTC One Yapım Aşaması
Bu tasarım için rahatlıkla son dönem telefonlar için en iddialı olanı diyebiliriz. Telefon çok diri ve çok şık bir duruşa sahip ve gerçekten farklı… Bu açıdan oldukça ilgi çekici. Metal kasa, cep telefonlarında her zaman çok fazla tercih edilen bir yapıydı ve bu şekliyle daha sağlam olacağının düşünülmesi kaçınılmazdı. HTC One’da da aynı durum söz konusu; metal kasa neredeyse sıfır esneme demek oluyor. Bu haliyle esnekliği yok denecek kadar az olacak telefonun, darbelere nasıl tepki göstereceği büyük merak konusu.
Tasarım gerçekten bir çok detayıyla çok iyi. Bu konuda şu an için aklımıza takılan tek detay sıfır esneme payı… Ancak en başarılı cep telefonu tasarımları arasında yerini aldığı da bir gerçek. Ürün siyah ve gümüş gri olmak üzere iki farklı renkle satışta olacak.
HTC One donanımsal ve yazılımsal olarak bir çok yenilikle geliyor. HTC BlinkFeed™, HTC Zoe™, HTC BoomSound™ bunlardan bazıları. HTC Sense 5 arayüzünü kullanacak olan yeni amiral gemi, bir çok konuda iddialı. 2 GB Ram, dört çekirdekli 1,7 Ghz hızında işlemci gibi günümüz telefonlarının en üst donanımlarıyla geliyor. Bu da telefonun en üst seviye performans sunmasını sağlıyor. Şimdi bunlara biraz göz atalım…
YAZILIM GELİŞTİRMELERİ
HTC One‘ın en dikkat çeken özelliği, şu an için kendine has olan HTC Sense 5 arayüzü. Diğer modellerin bir çoğu Sense 4+ arayüzüne güncellenmişken, daha yukarı çıkamadı ve HTC One piyasaya tam anlamıyla oturana kadar da Sense 5 arayüzüne kavuşacakları pek ihtimal dahilinde görünmüyor. Sense 5 arayüzü daha canlı bir ana ekran ve daha stabil bir kullanım vaad ediyor. Zira sadece iyi bir donanım ve iyi bir işletim sistemi kusursuz çalışma için yeterli değil. Tüm bunların iyi bir marka arayüzüyle desteklenmesi şart ki HTC bu konuda oldukça iddialı.
Sense 5 arayüzünde telefonun ana ekranına bir çok atama yapabilmeniz mümkün. BlinkFeed™ özelliği sayesinde bir çok haber, sosyal hareket gibi etkileşimleri ana ekran üzerinden takip etmek mümkün olacak. Bu özellik telefonun ana ekranı opsiyonel kullanmayı tercih eden kullanıcılar için oldukça başarılı gözüküyor. Zira bir çok kişiye göre akıllı bir telefonda sürekli menüye giriş-çıkış yapmak boşa yorgunluk sebebi…
Yazılım geliştirmelerinden bir diğeri kamera alanında göze çarpıyor. Zoe™ özelliği sayesinde hızlı bir şekilde 20 fotoğraf çekip, bunu 3 saniyelik bir video şeklinde görüntüleyebilir, istediğiniz kareyi aradan çekip çıkarabilirsiniz. Doğru pozlama ve net fotoğrafı yakalama açısında başarılı bir geliştirme..
Yazılım açısından diğer bir konu ise işletim sistemi.. Android 4.1.2 işletim sistemiyle gelen telefon ilerleyen dönemde 4.2.2 versiyonuna yükselecek.
Birazdan değineceğimiz yüksek donanımları ve tüm bu yazılım geliştirmeleriyle telefonun oldukça stabil çalışması kaçınılmaz olacaktır. Günümüzün en iyi telefonlarından birisi olarak kabul ediliyor olmasının en büyük sebeplerinden birisi de bu olsa gerek.
DONANIM GELİŞTİRMELERİ
Donanımsal açıdan HTC One rakiplerinin hiç birinden aşağı kalmıyor. Hatta en ciddi rakipleri Galaxy S3 ve Xperia Z’ye göre biraz daha küçük bir ekranla(4,7 inç) geldiğinden donanım parçaları daha iyi tepkiler veriyor.
1.7 GHz dört çekirdekli bir işlemci kullanıyor One ve 2 Gb Ram‘e sahip. Xperia Z sonrası tanıtılan tüm telefonlar hemen hemen bu değerlerde donanımlara sahip. Ancak yurt dışındaki bir çok test merkezinde, HTC One daha iyi sonuçlara ulaşıyor. Bunun temel nedeni ise hem az önce bahsettiğimiz yazılımsal geliştirmeler hem de ufak da olsa ekran avantajı.
HTC One’ın dikkat çeken diğer bir donanımı da kamerası. Ultrapiksel olarak adlandırılan ve 4 kademeli sensör kullanılan yeni kamera teknolojisi, ilk defa bir cep telefonunda kullanıldı. Bazı test merkezlerinde düşük ışıkta başarısız olduğu görülünce HTC hemen bir yazılım güncellemesiyle bu aksaklığı düzeltti ve kamera performansı en yukarıya çekti. Ülkemize gelecek olan telefonlarda muhtemelen böyle bir sıkıntı olmayacak. HTC Ultrapiksel teknolojisiyle en iyi kamerayı sunduğunu söylese de henüz teste almadığımız için bu konuda net bir şey söyleyemiyoruz. Ancak teknolojinin ciddi olduğu çok açık.
Donanımın en dikkat çeken hususlarından bir tanesi de dahili hoparlörleri. Bugüne kadarki en yüksek ve en net dış sesli cep telefonu olma özelliği HTC One’ın elinde olacak gibi. Alt ve üst kısımlarda, iki ayrı bölüme yerleştirilmiş hoparlörle telefonun sesi en yükseğe taşınmış durumda. Bu özellik telefonundan video ve film izlemeyi sevenler için oldukça iyi olacak gibi. BoomSound™ adı verilen teknoloji cep telefonları için yeni bir boyut demek. Yalnız kalabalık ortamlarda dikkat etmeye özen göstermelisiniz. Zira bir çok kişi bu yüksek sesten rahatsız olabilir. :)
Ayrıca uzun süredir bir çok telefonda kullanılmayan kızılötesi teknolojisi HTC One’da mevcut. Tabi bu teknoloji sadece telefonunuzu televizyon kumandası olarak kullanmanız için ve telefonun açma-kapama(kilit) tuşunda yer alıyor.
Peki HTC One ülkemize ne zaman gelecek ve satışları ne zaman başlayacak? Aslında telefonun ön satışları Turkcell Mağaza üzerinden yapıldı ve stokları tükendi. Şu anda ürün Turkcell Plantinyum müşterilerinin alımına açık. Yeni ön satışların ise önümüzdeki hafta başlayacağını tahmin ediyoruz. Raflardaki yerini alması ise Mayıs ayının sonunu bulabilir. Fiyat ise ön satışlarda 1999 liraydı ki raflarda da aynı fiyattan yer alması kaçınılmaz olacak.
HTC One için yaptığımız ön incelememiz şimdilik bu kadarla sınırlı. Daha çok telefonun farklı yönlerine değinmeye çalıştık. Yakın dönemde, ülkemizde satışının başlamasıyla test edeceğimiz telefonun daha detaylı ve gerçek incelemesi burada olacak. Takipte kalın. ;)
HTC One Teknik Özellikleri için Tıklayın
HTC One Resmi Sayfası için Tıklayın
HTC One İlk Bakış
teşkler