Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonu kullanıcılarını açık hat konusunda uyararak, “Verdiğimiz süre 1 Ekim’de dolacak. Vatandaşlarımız üzerlerindeki hatları kontrol etsinler” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, NTV’nin sorularını yanıtladı.
Acarer, “Avrupa’da en çok konuşan ama en az ödeyen ülkeyiz” dedi.
“Açık hat”la ilgili vatandaşları uyaran Tayfun Acarer, şunları söyledi:
“Açık hat, ön ödemeli hatlarda ortaya çıkan bir uygulamaydı. Bir hat sizin üzerinize açılmış fakat ben kullanıyorum. Hatla ilgili birtakım bir problem olduğunda size geliyorlar. Açık hatlar çok ciddi tüketici mağduriyetlerine yol açtı. Kaçakçılık, hukuki aykırı olay olduğunda hattın ilk sahibine işlem yapılıyor.
1 Ekim 2012 tarihinde bir düzenleme yaptık. Kullanıcılar, bir yıl boyunca web sitemizden vatandaşlık numarasını girerek üzerlerinde olan hatları görsünler. Kullanmadıkları, bilmedikleri varsa bu hatları iptal edebilir veya kullanıcılara devredebilirler. Kullanıcılara verdiğimiz süre 1 Ekim’de, 25 gün sonra dolacak.
Ben kullanıcılara üzerlerindeki hatları kontrol etmelerini tavsiye ederim. Eğer kontrol etmezlerse bundan sonra bu işin muhatabı onlar olacak. Mağduriyet olduğunda hukuki olarak daha zor duruma düşebilirler.”
Cep telefonuna gelen reklam mesajlarının teknik olarak önlemenin mümkün olmadığını dile getiren Acarer, “Reklam mesajlarıyla ilgili bir düzenlememiz var. Şu numaralardan mesaj gelmesin diyorsanız, operatöründen iptal ettirebiliyorsunuz. Reklam mesajlarının teknik olarak önlenmesinin çok zor olduğunu düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla mesaj atanlara cezai müeyyide yok” diye konuştu.
SOSYAL MEDYA HESAPLARI
Acarer, ”Twitter’da birçok hesap kapandı siz nasıl görüyorsunuz bunu?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:
”Bizim yaklaşık bir 1 buçuk ay önce Amerika’ya bir seyahatimiz oldu bu sosyal medya firmaları ile görüşmek için. Bunun bu Gezi olaylarından sonra olması bir tesadüftü. Çünkü biz orada ikişer saat arayla 5 firma ile görüştük. O 5 firmayı iki güne toplamak aslında basit bir olay değil. Daha önceden yapılan bir düzenlemeyle bu yapılmıştı. Bizim orada üzerinde durduğumuz üç konu vardı. Birisi sahte hesaplar. Sahte hesaplar açmak çok kolay sizin adınıza sahte bir hesap açabiliyorum iki dakikada. Fakat siz onu iki ayda zor çıkartırsınız. Ben bir senede zor çıkarttım. Ona paralel olarak birde biliyorsunuz sahte izleyici siteleri var.
Aylık 150 lira bedeli var bunun 50 bin izleyicim olsun diyorsunuz. Aslında sanal izleyici gerçek izleyici değil. Ondan sonra birileri çıkıyor 500 bin izleyicim var diyor ama gerçek izleyici değil aslında. Bu tabi bu sitelere duyulan güveni de sarsan bir olay. Diyorsunuz ki 500 bin kişinin eğilimi böyle aslında 500 bin kişi yok ve çok farklı düşünceler olabiliyor. Biz döndükten bir süre sonra bununla ilgili bir hareket yapıldı biliyorsunuz. Bizimle konuştuğu için olduğunu zannetmiyorum çünkü biz bu konuları söylediğimiz zaman Twitter yetkililerine onlar da konuyu biliyorlardı. İnanıyorum ki bir çok ülkeden de bu konuda kendilerine şikayetler gelmiştir.
‘MOBİL GENİŞ BANTTA REKORLAR KIRIYORUZ’
Sahte izleyici siteleri aslında kuruluşlar içinde iyi bir şey değil. Diğer belirttiğimiz konu da evrensel suçlardı. Başta çocuk pornosu olmak üzere nefret, uyuşturucuya teşvik, intihar gibi konulardaki sitelerden duyduğumuz rahatsızlıktı. Son olarak Türkiye büyük bir ülke ve internete çok meraklı bir ülke. Eskiden çekirdek aile anne baba çocuklardı şimdi bir de internet geldi onun yanına. İnternet o kadar çok yaşantımıza girdi ki biz nüfusumuza rağmen örneğin Facebook’u dünyada 5.-6. kullanan ülkeyiz. Haberleşmeyi çok seviyoruz. Avrupa Birliği’nde en çok konuşulan ülkeyiz. Data trafiğimiz çok ciddi şekilde artıyor. Mobil geniş bantta rekorlar kırıyoruz.
Türkiye geçen yıl Davos’ta ilan edilen verilere göre dünyada en geniş mobil kapsamaya sahip ülke. O nedenle bizim internet konusunda bu sosyal medyalardan, arama motorlarından bir takım istemlerde bulunma hakkımızın olması gerektiğini düşünüyorum. O da işte data center’ları buraya koyun, internet erişim noktalarını Türkiye’de yapalım gibi. Aslında onlarında lehine çünkü Türkiye’nin coğrafyası dünya haritası üzerinde tam bir köprü.”
ntvmsnbc
Üzerinize açık olan hatları nasıl kontrol edeceğinizi bilmiyorsanız buraya göz atabilirsiniz.