Apple iPhone 5… Mobil dünyaya yeni bir boyut kazandırmış ve şu anki güçlü rekabet ortamının oluşmasını sağlamış markanın bu alandaki en iyi, en güçlü ürünü… Kimileri hakkında şehir efsaneler ürete dursun, o bildiğimiz halinden bir şey kaybetmiş değil ve hala en iyisi olmaya en güçlü adayların başında!..
İncelememizi okumaya başlamadan isterseniz aşağıdaki bağlantılardan daha önce ön incelememizde değindiğimiz detaylara ve ürünün teknik özelliklerine göz atabilirsiniz.
Apple iPhone 5 Ön İnceleme
Apple iPhone 5 Teknik Özellikleri
iPhone 5 şu an piyasadaki Full HD telefonlarla pek yarıştırılmıyor olsa da piyasanın en iyi mobil cihazlarından birisi! Özellikle kararlı işletim sistemi iOS’un sağladığı avantajlarla diğerlerinden geride kalmıyor. Bazı noktalarda aksarken bir çok nokta da önlerinde yer alıyor. Şimdi o detaylara biraz göz atalım…
Telefonu teste aldıktan sonra markanın ürün hakkında vaad ettiği bir çok şeyin doğru olduğuna şahitlik ettik. Genelde abartılı ürün tanıtımlarından sonra oluşan hayal kırıklığının iPhone 5 için oluşmayacağını söylememiz mümkün. O yüzden şehir efsanelerini(iPhone 4S, 5’ten daha iyi gibi) bir kenara bırakarak ürünü incelemenizde fayda var. Bu şekilde daha doğru bir tercihin önünü açmış olursunuz.
Tasarım yine incelememizdeki ilk öncelik… Konu iPhone olduğundan başlarken sonuca gitmekte fayda var; gerçekten çok iyi! Ürün tasarımında bariz bir hata yok. Aynen markanın vaad ettiği şekilde her şey olması gerektiği gibi. Aslında ürün korunmadan, çıplak bir şekilde kullanılıyor olsa kolay çizildiği detayına eksi olarak değinebilirdik. Ancak hem ön hem arka yüzeyine koruma jelatini uygulanabildiğinden ve hemen her zevke uygun bir koruma kılıfı bulunabildiğinden ürünü korumak ve çiziklerin önüne geçmek oldukça kolay. Söz konusu çiziklerle genelde orta çıtalarda oluştuğundan, jelatin uygulaması sonrasında bumber diye adlandırılan çerçeve korumalarıyla bile işi çözmeniz mümkün olacaktır.
iPhone 5 şu anda bile en ciddi rakipleri arasındaki en ince ürün; 7,6 mm. Bu detay ilk başlarda bir çoklarını ürkütmüş olsa da kullananlar görmüşlerdir ki incelme iPhone’dan bir şey götürmemiş, üstüne telefona çekicilik katmış. Yine hemen tüm Apple ürünleri gibi diri bir yapıya sahip olmasına rağmen ince olduğu kadar da hafif; 112 gram.
Ön incelememizde de değindiğimiz üzere iPhone 5 tasarımında bizi en çok etkileyen husus kulaklık soketinin alt tarafa alınmış olmasıydı. Ürünü teste almadan bunun büyük avantaj olduğunu düşünüyorduk ki aynen de öyle oldu. Telefonu bizim gibi cebine ters koyanlar ve müzik dinlerken telefonu düz çıkarmak isteyenler için önemli bir detay.
Telefonun kutusunda çıkan kulaklık tasarımı da önceki nesillerden farklılık gösteriyor. Standart 3,5 mm jack girişine uyumlu olan kulaklığın kulağa takılan bölümleri biraz farklı… Kimisi bizim gibi bu kulaklık tipine alışmakta zorluk çekse de çeşitlik alternatifler mevcut. Bu açıdan bakıldığında kulağa geçmeli bir model tercih edilmesi mümkün.
Şarj soketi de tıpkı kulaklık soketi gibi değişime uğrayan bir bölüm. iPhone 5’de şarj cihazını ters takıp, bozma gibi bir ihtimal ortadan kalkıyor. Şarj cihazını istediğiniz gibi takmanız artık mümkün. “Keşke şarj cihazı micro usb olsaymış” diye biz de düşündük ancak test ettikten sonra düşünemiz aksi yönde değişerek “keşke tüm markalar bu şarj soketini kullansa” şeklinde evrildi. Gerçekten çok kullanışlı bir soket!
Değişime uğrayan bir diğer detay ise İphone 4 ve 4S’den alışmış olduğumuz arka yüzey. Artık üçe ayrılmış arka kapağın orta bölümü alüminyum bir plakadan oluşuyor ve telefonun en dikkat edilmesi gereken bölgelerinden birisi bu bölüm; düşmeler sonrası eziliyor ve ezikler çok belli oluyor. Bu yüzden telefonu çok düşüren bir kullanıcıysanız mutlaka arka bölümde koruma kılıfı kullanın!
Değinmek istediğimiz son nokta ise 4 inç ekran boyutunun çekiciliği.. Apple’ın ürün reklamlarında vurgulayarak, öne çıkardığı bu detaya biz HTC Desire X incelememizde değinmiş ve bize göre akıllı telefonlar için ideal boy olduğunu belirtmiştik. iPhone 5’de de durum aynen bu şekilde! Tek elle telefonunuza hükmetmenizi sağlayan bu tasarım hamlesi bizce başarılı. Apple, rakiplerine nazaran küçük bir ekranla amiral gemisini yeniledikten sonra oldukça fazla eleştiriye maruz kalmıştı. Ancak sabırla kullananlar hamlenin doğruluğu hakkında daha net fikirlere sahip olmaya başlamışlardır. Yeni çıkacak iPhone için de 4.3 inç gibi bir ekran konuşulduğu düşünülürse Apple tutkunlarının bu boya alışmasında fayda olacaktır.
Başta da belirttiğimiz gibi tasarım genel olarak oldukça başarılı. Orta çıtanın kolay çiziliyor olması ve arka kapağın alüminyum bölümünün ezikleri kolay belli ediyor olması eksileri. İnce, hafif ve diri kasa yapısı, kulaklık soketinin alt bölüme alınmış olması, şarj cihazının soketi istenildiği gibi takılıyor olması, kolay kullanıma ve tek elle telefona hükmetmeyi sağlayan boyutları ise artıları. Telefonun çok kolay deforme olmadığını da ayrıca belirtelim.
Apple, iPhone 5’le birlikte bir çok şeyi değiştirirken işletim sistemini de es geçmedi ve iOS 6’ıncı nesliyle birlikte bir çok yeniliğin de önünü açtı. Marka desteğe devam ettiği diğer modellerine de yeni işletim sistemini uyguladı. Fakat diğer modellere nazaran yükselen donanımlarından ötürü iPhone 5 işletim sistemine en iyi tepki veren model oldu. Bu yüzden makalenin yukarısında da değinmeye çalıştığımız gibi net olarak belirtmek gerekirse; iPhone 4 kesinlikle iPhone 5’den daha iyi bir telefon değil! Bunu iPhone 4S’i yavana atmak adına söylemiyoruz tabiiki. Ancak iki model ancak tasarımdan dolayı kıyaslanabilir!
iOS 6 desteği almış olmasının yanında, yakın zamanda tanıtımı yapılmış olan iOS 7 desteğini de alacağı düşünüldüğünde iPhone 5 iyi bir seçim olabilir. Biz iPhone 5’in işletim sistemiyle uyumuna hayran kaldık! iOS o kadar kararlı bir şekilde çalışıyor ki telefonunuzda yirmi tane uygulama açıkken bile rahatlıkla arama alabilir, uygulamalar arasında akıcı geçişler yapabilirsiniz! Bahsettiğimiz işlemi yeni temizlenmiş Android bir cihazla bile yapmanız oldukça zor!
Donanımıyla müthiş bir uyumla çalışan işletim sistemi, iPhone 5’in en büyük artısı! Telefon ilk tanıtıldığında biz de daha yüksek bir işlemci beklemiştik ama ürünün hal-i hazırdaki işletim sistemi için oldukça yeterli.
iPhone 5 bir çok açıdan yine bildiğimiz Apple gibi. Hala bluetooth alışverişi için başka bir iPhone’u şart gösteriyor, dosya aktarımlarınız için iTunes’a ihtiyaç duyuyor, hafıza kartı desteği sunmuyor, office dosyalarını açabilimeniz için ücretli uygulama istiyor ve diğer bir çok markadan pahalı satılıyor. Şöyle ki iPhone 5’ten sonra bir çok marka amiral gemilerini yeniledi ve o yeni modeller bile şu an ancak iPhone 5 fiyatına satılabiliyor!
Donanım konusunda iPhone 5’in eksik kaldığı tek nokta Full HD olmayan ekranı diyebiliriz. Tabiiki işlemci, ram gibi değerlerde de rakiplerinin gerisinde kalıyor. Ancak işletim sistemi bu açığı fazlasıyla kapatıyor. Sürekli donmalar, kasılmalar gibi nedenlerle telefonunuzu sık sık sıfırlamanıza gerek kalmayacaktır. Bu yüzden uzun süre verilerinizi dert etmeden telefonu kullanabilirsiniz. Ekranı Full HD olmamasına rağmen gayet tatmin edici bir görüntüleme sistemine sahip. Görüntüler oldukça akıcı ve parlak. Bunun yanında yine oldukça yeterli, 8 megapiksel bir kameraya sahip. Bu kamerada yine bir çok modelin amiral gemileriyle yarışacak düzeyde. Fotoğraf ve video çekimlerinde anormal durumlar harici çok fazla sıkıntı yaşatmayan kamera, iyi bir akıllı telefon gayet yeterli.
Akıllı telefonların baş belası olan ısınma sorunu iPhone 5’de de giderilebilmiş değil. Apple son nesil A6 işlemcisine bu konuda güveniyor gibi bir tavır gösterse de bizce işin aslını onlar da gayet iyi biliyorlardı. Zira şu an piyasada telefonu ısınmayan bir marka yok! Ancak ısınma sorununun genel olarak ağır uygulamalarda ortaya çıktığını belirtmekte de fayda var.
Şarj konusuna gelecek olursak yine bir çok üst düzey akıllı telefon için söylediğimiz “ortalama 1 gün” detayı iPhone 5 için de geçerli. Yoğun kullanım ve oyun oynama gibi aktivitelerle şarj süresi düşerken, internet ve ekran kullanımının azaltıldığı durumlarda şarj süresinin uzadığını da belirtelim. iPhone 5 için şarj konusunda değinmemiz gereken bir kötü detay var ki o da telefonun şarjı tamamen bittiğinde %5 kadarı dolmadan açılmıyor olması. Bu da sizi acil durumlar için strese sokan bir durum haline geliyor. iPhone şarj cihazlarını zaten her türlü ortamda bulmak mümkün değilken bir de bu şekilde geç açılıyor olması bizce net bir kusur!
iPhone 5 için belirtmekte fayda gördüğümüz bir diğer detay ise telefonun üst tarafında yer alan açma-kapama(kilit) tuşu ve ekranda yer alan orta tuş… Bu tuşlar tıpkı diğer iPhone’lar gibi hassas ve çabuk bozulmaya meyilli. Ancak giderek artan tecrübe dolayısıyla bir kademe daha sağlam. Fakat yine de yeni işletim sisteminin sunduğu AssistiveTouch özelliği kullanılarak tuşların ömrünü uzatmak mümkün.
iPhone 5’de diğer telefonlardan farklı olan bir detay daha var; sim kart! Sim kart önceki nesillerden ve şu an diğer markaların da kullandığı micro simlerden daha küçük ki adı nano sim! Yani bir iPhone 5 sahibi olduğunuzda sim kartınızın da diğerlerinden daha farklı olacağını unutmayın!
Sonuç olarak olarak büyük ekran sizin için bir takıntı değilse ve klasik iPhone eksileri size herhangi bir problem yaratmıyorsa, iPhone 5 sizin için oldukça mantıklı bir tercih. Ancak fiyatındaki dezavantajdan ötürü diğer markaların Full HD seçeneklerine yönelebilirsiniz.
Apple iPhone 5 hakkında aklınıza takılan, merak ettiğiniz detayları alt bölümde yer alan yorumlar bölümünde bizimle paylaşabilir, size yardımcı olmamızı sağlayabilirsiniz…