eSİM ( gömülü sim) doğrudan cihaza yerleştirilmiş programlanabilir bir SİM KART şeklidir.

Standart PVC’den yapılmış çıkartılabilir sim kart yerine eSİM (Dijital Sim kart )cihaza kalıcı olarak bağlı gelir.

eSIM’ler güvenilirliği ve ağ güvenliğini artırırken aynı zamanda alan gereksinimlerini azaltır, çünkü nispeten büyük bir konektöre ihtiyaç duyulmaz ve tasarım esnekliği artar.

eSİM Nasıl Kullanılır?

eSİM’e erişim uzaktan sağlanır, kullanıcılar sim kartı değiştirmeye gerek kalmadan operatör ekleyebilir ve kaldırabilir. Tüm eSİM’ler fabrikada kalıcı bir eSİM kimliği (EID) ile programlanmıştır. eSİM’i Kullandığınız operatör mağazalarına giderek cihazınıza tanımlatabilirsiniz veya operatör uygulamasından plan satın alabilirsiniz. Kurumsal sim kartlar için müşteri temsilcisini arayıp eSİM’e geçiş yapabilirsiniz.

eSİM’in Tarihi:

eSİM’İ uygulayan ilk cihaz Samsung Gear S2 Classic 3G’di.

 Samsung ise Galaxy S20, S20+, S20 Ultra modellerinde ve aynı zamanda Galaxy Note 20 ve Note 20 Ultra ve sonraki modellerin de eSİM desteğini sağladı.

Apple İPad Pro (3. nesil )’den itibaren piyasaya sürülen her İPad’e ek olarak Apple Watch serisi 3 ve sonraki modellerinde eSİM desteği uyguladı. Apple arıca İphone XS, İphone XS MAX, İphone XR ve çift sim özellikli sonraki modellerin de eSİM desteği vermeye başladı.

İphone’da eSİM desteği, İOS 12.1 veya sonraki sürümlerle desteklendi.

2017 Mobil Dünya Kongresi Sırasında Qualcomm, eSİM ve İşlemciler arasında olan sorunlarla alakalı bir çözüm ortaya sundu. Bu çözüm (Güncel Java Uygulamalarıyla) ilgili yazılımla (Güncel Java Uygulamaları) alakalı Snapdragon işlemci de bir sunum yaparak çözüm sunuldu.

Google ilk eSİM modellerini , Ekim 2017’de Google Fi hizmetiyle kullanım için eSIM desteği ekleyen Pixel 2’yi tanıttı 2018’de Google, Pixel 3 ve Pixel 3 XL’i ve ardından Mayıs 2019’da Google Fi dışındaki operatörler için eSIM desteğiyle Pixel 3a ve Pixel XL’ı piyasaya sürdü. Aynı yılın Ekim ayında Google , eSIM destekli l 4 ve Pixel XL’ı piyasaya sürüldü.

Motorola , yalnızca eSIM’i desteklediği için fiziksel SIM yuvası olmayan katlanabilir bir akıllı telefon olan Motorola  Razr’ın 2020 sürümünü piyasaya sürdü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir