Sony’nin ‘Süper Telefon’ olarak tanımladığı en yeni modeli CES 2013 fuarında tanıtıldı ve fuarın en gözde ürünlerinden birisi olmayı başardı. Sony’nin tanımlaması bir yana tüketicilerin ilk görüşleri de hemen hemen bu yönde. Ürün mart ayı gibi piyasada olacak ve bu aşamadan sonra  ne kadar süper olduğunu gerçekten anlayabileceğiz!

Bir kaç hafta önce yani CES 2013 fuarı başlamadan hemen önce fotoğraflarının sızdığı haberini sizinle paylaşmıştık ki o zaman zarfından bu yana telefon hakkında baya bilgi sahibi olduk. Telefonla birebir temasa geçmediğimizden yine bir ön inceleme paylaşacağız sizlerle…

Sony Xperia Z mobil dünyadaki son dönem durgunluğuna biraz olsun hareket getirecek özelliklerle geliyor. Örneğin sırf eğlence için telefonunu iyice toza maruz bırakıp, musluğun altında yıkayanlar olabilir. Normalde reklam kampanyalarının çekici tarafları gerçek hayatla pek örtüşmez. Fakat Sony‘nin Xperia Go‘su bize bu konuda gayet iyi bir referans olduğundan telefonun gerçekten 1 metreye kadar ve 30 dakika süresince suya dayanacağı iddiasına inanmak durumda kalıyoruz. Yinede teknolojik cihazlarla çok fazla oyun oynamamak gerektiğinin de bir kere daha altını çizmekde fayda var.

Bugüne kadarki en büyük ekranlı Sony olma özelliği de Xperia Z’de; tam 5 inç. Bunun yanında Sony televizyon gibi alanlarda geliştirdiği ekran deneyimlerini cep telefonlarına da aktardığından yine gayet kaliteli bir ekranla geliyor. Telefonun ışığı kapalıyken neredeyse çerçeveyle aynı siyahlıkta bir bütünlük söz konusu. Bu dev ekran 1080 x 1920 piksel çözünürlük sunarken görüntüyü yaklaşık 441 ppi piksel derinlikte aktarıyor.  Ekranla dokunmatik arasındaki mesafenin en aza indirilmiş olması ise ayrı bir artı.

Xperia Z’nin donanımları konusunda inceleyenleri en çok etkileyen husus zannedersek 2 GB’lık RAM olmuştur. Bu dev RAM’e eşlik eden dört çekirdekli 1.5 GHz Krait işlemciyle telefondan üstün performanslar elde etmek kaçınılmaz olur diye düşünüyoruz. Android’in 4.1.2 işletim sistemiyle geldiğini ve ‘Android 4.2‘ye yükselecek’ vaadini de göz önüne aldığımızda kusursuza yakın bir kullanım sunacaktır. Umuyoruz ki bu geliştirmeler bir dizi hatayla gölgelenmesin!

Ürün yine süper telefon tanımlamasının arkasını dolduracak şekilde iyi, 13 megapiksel değerde bir kamerayla geliyor. Sony’nin fotoğraf ve video tecrübesi düşünüldüğünde bu değerin de çok başarılı olacağını düşünüyoruz. Samsung’un Galaxy S4 için bu değerde bir kamera kullanacağı söylentileri ortalıktayken Sony’nin erken hamlesi ürün başarısını bir hayli arttıracak gibi.

Geçelim cihazın tasarımına… Öncelikle telefonun siyah, beyaz ve mor olmak üzere üç farklı renkte geleceğini belirtelim. Xperia Z’yle birlikte gelen yenilikler tasarımında da göze çarpıyor. Büyük ekranın da avantajıyla ‘Geri’ ‘Ana Menü’ ve ‘Seçenekler’ butonlarının kasadan ayrılarak ekranın en alt kısmına çekildiğini gördük. Bu tasarımda hatrı sayılır bir bütünlük oluşmasına yol açıyor ki bunu telefonun genel tasarımında da görmek mümkün. Arka yüzeyde çeşitli şovlara gidilmemiş ve sade bir yüzey tercih edilmiş. Tahminimizce iphone’un arka yüzeyine benzer bir malzeme kullanılmış telefonun arka tarafında.  Kenar çıtalar oldukça şık tamamlıyor telefonu. Öyleki açma-kapama ve kilit tuşunun büyüklüğü çirkinlikten çok havalı bir detay olmasını sağlıyor. Tasarımda dikkat çeken bir diğer nokta ise telefonun ince yapısı; sadece 7,90 mm. Daha anlaşılır bir biçimde ifade edecek olursak piyasanın en ince akıllı telefonu iphone 5’den sadece 0,30 mm kalın! Biz genel olarak beğendik ve merakla bu tasarıma dokunmayı bekliyoruz.

Xperia Z‘nin yenilikleri bu kadarla bitmiyor! Örneğin telefonu klasik şekilde tuş kilidine aldığınızda telefon o an açık olan tüm uygulamaları kapatarak tam bir uyku moduna geçiyor ki bu zaten güçlü olan pilinin çok daha iyi süreler sunmasını sağlıyor. Kilidi tekrar açtığınızda aynı uygulamalar tekrar açılarak kolayca ulaşılmaya imkan veriyor. Sony bu teknolojiye  “Battery STAMINA Mode” adını veriyor. Cep telefonlarında ilk defa göreceğimiz bu özelliği yeni nesil araçlarda bulunan ‘Start&Stop’ teknolojisine benzetmek mümkün. Böyle bir özelliğin pil verimliliği açısından tüm akıllı telefonlara yaygınlaşmasını umuyoruz.

Ülkemizde kullanımı mümkün olmadığı için LTE detayına hiç girmiyoruz. Telefon zaten klasik tüm bağlantı biçimlerini bünyesinde barındırıyor.

Sonuç olarak Sony Xperia Z dolu dolu bir telefon olarak geliyor. Biz merakla ve heyecanla bekliyoruz. Beklentilerimizin hayal kırıklıklarına dönüşmemesini umarak Xperia Z hakkında sağlam bir incelemede yine görüşmeyi umuyoruz.

Sony Xperia Z Teknik Özellikleri için Tıklayın

Tayfun Sağır

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir