Belki de yeni bir çağ adı olan ‘mobil internet’in; kablodan kurtulmuş ve taşınabilir elektronik cihazlar vasıtasıyla veri alışverişi yaptığımız sanal iletişim ağı olduğu konusunda hemfikiriz. Bu veri alışverişini sağlarken hücresel bir ağ sistemi kullanıyoruz. 2G, 3G, 4G olarak adlandırılan bu ağların, rakamları büyüdükçe veri alışverişinin hızlandığını düşünebilirsiniz.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu(BTK) tarafından ihalesi yapılan, 1 Nisan’dan itibaren tamamen hayatımıza girecek olan 4.5 G‘yi heyecanla bekliyoruz. “Nedir şu 4,5 G anlatın da biz de heyecanla bekleyelim” diyenler için, ne olduğundan, kimlerin nasıl kullanabileceğine kadar bir çok faydalı bilgiye yer verdiğimiz derlemeyi ve konunun tam hakimiyet sağlanmasını umduğumuz rehberi sizlerle paylaşıyoruz. :)
4.5G NEDİR?
Telekomünikasyon’da dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına 4G(4rd Generation/4.Nesil) adı veriliyor. Ülkemizdeyse 4G’nin daha gelişmiş bir sürümünün(LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4.5G kavramı kullanılıyor. Aralarındaki tek fark; 4G bağlantısı saniyede 100 Mbps hıza ulaşabilirken, 4,5 G bağlantısının 300 Mbps hıza ulaşabilmesidir. Şuanda kullandığımız 3G bağlantısının da saniyede yaklaşık olarak 28 Mbps’lik indirme hızı sunduğunu belirtelim. Ayrıca 3G’de ortaya çıkan kapsama alanı sorunu başta olmak üzere bazı sorunları çözmesi de beklenmektedir.
FAYDA VE ZARARLARI
4.5G ile cebimizdeki internet 4 kat daha hızlı olacak. Yani bazen donarak izlediğimiz HD videoları artık donma, kasma derdi olmadan izleyebileceğiz. Bu ilk etapta kulağa oldukça hoş geliyor. Fakat birde madalyonun öteki yüzü var ki bu da bitmek bilmeyen kota sıkıntısı!
*Faydaları
Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz’a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak.
Genişbant erişimindeki her yüzde 10’luk artış, ülkelerin Gayri Safi Milli Hasılalarında yüzde 11,5 büyüme sağlıyor. Dolayısıyla yapılacak ihale sebebiyle genişbant altyapısının daha da yaygınlaştırılması ve mobil genişbant hizmetlerinin daha fazla vatandaşa ulaştırılması, ülke ekonomisine de önemli ölçüde katkı sağlayacak.
4.5 G ile internette sörf hızlanacağı gibi, Skype ile Facetime gibi servislerle yapılan video görüşmeleri hızlanacak ve görüntü kalitesi artacak. Video indirme, internetten film izleme gibi işlevler daha verimli şekilde gerçekleştirilecek. 4G ile 6,5 dakika, 3G ile 1 saatten fazla süren 8 gigabayt büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi, bu teknolojiyle 6 saniyeye düşecek.
Şu anda yoğun bölgelerde 3G bağlantısında kopma gibi sorunlar yaşanabiliyor. Siz mobil cihazınızda 3G sinyal seviyesinin tam olduğunu görseniz de, bağlantı hızınız düşük kalabiliyor. 4G ile birlikte artacak bant genişliği ve sunulacak daha fazla frekans kapasitesi sayesinde bu gibi sorunlar da azalacak.
*Zararları
İnternet hızlanınca, bugün aylık olarak bize ucu ucuna yeten ‘x’GB’lık internet paketleri de yetmemeye başlayacak! Daha yüksek hız daha yüksek radyasyon demektir yani sağlığımız olumsuz etkilenecek! İnternet paketi fiyatları ucuzlamazsa bu yüksek hızda kullanacağımız internetin ocağımıza incir ağacı dikeceğini söylemek maalesef mümkün!
4.5G’ye NASIL GEÇİŞ YAPILIR?
3 operatör de(Turkcell, Vodafone, Türk Telekom[Avea) yardımcı olmak açısından kısa mesajla bilgilendirme yapıyor. Ancak genel olan birkaç kural söz konusu.
4.5G teknolojisi için sim kartınızın 4.5G uyumlu olması ve 4.5G destekleyen bir cihaz kullanmanız gerekmektedir.
Vodafone’da sim kart değişiklikleri 15 TL’lik işlem ücretiyle yapılıyor. 2009 sonrası alınan sim kartlar ise 4.5G teknolojisine uygun kabul ediliyor. Turkcell’de 4.5G’ye herhangi bir geçiş ücreti uygulanmıyor. Türk Telekom(AVEA)’da da 4.5G sim kartlar ücretsiz olarak sunuluyor. Sim kartınızın değişmesi Gsm numaranızı da etkilemiyor.
4.5G’ye UYUMLU SİM KART NEDİR?
LTE teknolojisi için minimum gereklilikleri yerine getiren kart tipi, USIM adı verilen kartlardır. Bu kart tipi, Milenage ve Kasumi algoritmaları ile daha gelişmiş teknoloji sağlar. Daha yüksek kapasiteli sim telefon rehberi imkanı verir. 4.5G kullanabilmek için hem akıllı telefonun hem de kullanıcının sim kartının 4.5G’yi desteklemesi gerekiyor. Kullanıcının telefonu 4.5G teknolojisini destekliyor ancak sim kartı 4.5G’yi desteklemiyorsa, sim kartın 4.5G teknolojisini destekleyen USIM ile değiştirilmesi gerekiyor.
4,5G’ye UYUMLU AKILLI TELEFONLARIN TAM LİSTESİ
4G/LTE desteğine sahip cihazların modemlerine baktığımızda Cat 4, Cat 6, Cat 9 ve Cat 10 gibi bazı terimlerin ve sınıflandırmaların olduğunu görüyoruz. Eğer sizin operatörünüz 375, 400 hatta 450 Mbps seviyesinde hızları sizlere sunabiliyorsa, Cat 4 sınıfı bir modeme sahip akıllı telefonla o hızlara ulaşamazsınız! Cat 4 desteğine sahip cihazların ulaşabileceği hız seviyesi 150 Mbps iken, Cat 6 cihazların ulaşabildikleri rakamlar ise 300 Mbps seviyesinde.
4.5G destekleyen telefonların tam listesine aşağıdaki bağlantıyı kullanarak ulaşabilirsiniz.
Hangi Telefonlar 4.5G Teknolojisini Destekliyor?
Sonuç olarak 4.5G ile birlikte akıllı telefon veya tablet kullanan bütün kullanıcılar, her alanda farkı hissedecek. 3G teknolojisinden memnun olabilirsiniz, ancak 4.5G ile birlikte çok daha yüksek hızlarda mobil internet deneyimi yaşamaya başlayacaksınız. Sadece 2 ay… Bekleyip göreceğiz.