“UÇAK KULLANMAK UÇMAKSA, KÜREK ÇEKMEK YÜZMEKTİR. GERÇEKTEN UÇMAK İSTİYORSAN ARACI TERK ET!”
İnsanoğlunun hep imrendiği eylemdir uçmak… Hemen hemen hepimizin çocukluk hayalidir ve bu yüzden kuşlara hep imrenerek bakarız. Ama artık onlar bize hayretle bakacak! :) Çünkü biz de üzerimizdeki hiç bir şeye bağlı kalmadan kuşlar gibi özgürce uçabileceğiz!
Çocukluğumdan beri rüyalarımda ‘Süperman gibi uçarak, hoşlandığım kızları kurtarıp, onların gözüne girme’ iddiamın, Skydiving’le gerçek olduğuna inanıyorum. ”Göze girme” kısmı hariç! Bu mevzuyu halen çözemedim. :)
Gökyüzünde herhangi bir aracı kullanarak da ”uçmak” mantığını anlayabilirsiniz. Örnek olarak planör’le gerçek süzülüşü hissedebilir, yamaç paraşütüyle rüzgara birebir temas edebilir, delta kanatla akrobasi yapabilirsiniz. Ama asla Superman’in neler hissettiğini anlayamazsınız! İşte bunu mümkün kılan tek şey de Skydiving ya da Bodyflight. Yani ‘vücut uçuşu‘.
SKYDİVİNG
Skydiving(serbest paraşütçülük), rüzgarın en sert kullanılabildiği, gökyüzü kurallarının ve mantığının bütünüyle ayrılmaz bir şekilde birbirini tamamladığı ve tüm bunların yanı sıra ‘uçabildiğiniz’ sporlar sıralamasında ilk sırada.
DİKEY RÜZGAR TÜNELİ(Vertical Wind Tunnel)
Mobil platform üzerine kurulmuş, altında jet pervanesi olan, ürettiği yüksek hava ile insanları birkaç metre havaya kaldıracak kadar rüzgar gücü üreten, eğlence amaçlı kullanılan skydiving(serbert düşüş) sporunun yerde yapılan eğlenceli ve pratik şeklidir.
Dünya üzerinde serbest düşüş tekniğini daha etkili bir biçimde geliştirmek isteyenlerin yeni oyuncağı olan dikey rüzgar tüneli, aynı zamanda Freefall BodyFlight Simulator olarak da sıfatlandırılır. Türbin motorlar aracılığıyla yerden dikey olarak verilen hızlandırılmış rüzgar(düşüş hızına yakın bir hava akımı sağlanıyor: 200-300 km/h) sayesinde paraşütçülere yerde de serbest düşüş(freefall) çalışma imkanı veriyor. Bunun iki temel yararı var. Birincisi riski yok! İkincisiyse, aralık vermeden yıllar içine sığacak bir düşüş tecrübesini, düzenli bir çalışmayla günler içinde yakalamak mümkün. Yarım saatlik bir rüzgar tüneli çalışması, ortalama olarak 100 atlayışa denk geliyor. Oldukça verimli sonuçları olan bu çalışmanın uygulanabilmesi için gerekli olan tek şey ‘zaman‘. Paraşütçü olsun olmasın, bodyflight eğitim turları organize ediliyor artık.Yurtdışında çok popüler olan bu sistem, yapıldığı yerlerde geniş seyirci ve müşteri kitlesini üzerine çekiyor.
Bu Deneyimi Yaşamak İçin Herhangi Bir Yaş Sınırı Var mı?
Herhangi bir rahatsızlığı olmayan, 7’den 77′ ye sağlıklı herkes bu deneyimi yaşayabilir. Kilonuz, 20-100 kilo arasında olmalıdır. Çok kilolular maalesef uçamazlar. Uzun boylu insanların ağırlığı uçuş sırasında artabiliyor ama önemli olan vücut oranı. Yetişkinler ve çocuklar için de iki farklı tip rüzgar tüneli kabini mevcut. Çocukların kütle ağırlığının daha hafif olmasından dolayı daha küçük jet pervanesi ve motoru kullanılır.
GÜVENLİK
Tünel mekanizmasının içinde bulunan ekipmanlar; katılımcıyı pervaneden ve mekaniklerden koruyan metal trambolin, uçuş alanın etrafında uçuş bitiminde katılımcının rahatça inebileceği yumuşak yastıklar bulunur. Katılımcıların herhangi bir kazadan korumak için uçuş alanında pervane, vantilatör, duvar ve sert yüzeyler bulunmamaktadır. Pervane özel çelik konstrüksiyon ile muhafaza altına alınmıştır. Kabinlere giriş esnasında özel tulum, kask, ve gözlük verilmektedir.
Dikey rüzgar tüneli projesi daha önce hiç yapıldı mı? Yurtdışında ve yurtiçinde diğer örnekleri var mı?
Yurtdışında dikey rüzgar tüneli farklı markalar adı altında, eğlence sektöründe ve hava kuvvetleri eğitim alanında faaliyette bulunan birkaç firmada mevcut. Bu sistemleri Türkiye’ye getirmek ve bayilik almak istediğinizde milyon dolarları bulan bir bütçeniz olması gerekir. Yatırım maliyetinin yüksek olmasından dolayı şuanda yurtiçinde bu sistem eğlence sektöründe faal değil. Birkaç yıl önce bir yatırımcı tarafından yurtdışından kiralanıp, İstanbul’da sezonluk faaliyette bulunulmuştur. Kiralama fiyatının yüksek olmasından, sözleşmesi yenilenmeyerek kira süresinin sona ermesinden dolayı kapanmıştır. Ankara’da Türk hava kuvvetleri üssü içerisinde askeri eğitim amaçlı kullanılan Türkiye’nin ilk yerli üretim dikey rüzgar tüneli mevcut. Bu tesis askeri eğitim amaçlı kurulmuştur ve maalesef sivillere kapalıdır.
Merhaba Arkadaşlar Ben Lisepro Şirketinin sahibi ve Türkiye’de Bodyflying sistemini yerli ve milli yapımını sağlayan kişiyim.
Almanya ve dünyada 24 e yakın bu tür sistemleri projelendirdim ye onayladım.
bu sistem kesinlik ile bir oyuncak değildir.
bu sistemi bizden çalmak isteyen sanayii içinde çalışan bazı şirketler olacaktır bunu engelleyemeyiz fakat bilmeniz gereken hayati bir konu var ki buda bu sistem düzgün planlayamayan kişiler elinde bir ölüm makinası da olabilir.
kesinlik ile bize danışmadan kimseye itibar etmeyiniz. yanlış anlaşılmasın lütfen bu illa bizden satın alın diye bir girişim değildir.
firmanın ve planlayanların geçmişlerine dikkat edin ve referanzlarına bakın.
ve türkiyede sivil havacılık ve bakanlık tarafından sadece bizdedir.
yan sanayiye itibar etmeyiniz.
lisepro.com.tr
Saygılar
Dipl. Ing. Turgay Özdemiralp
bodyflying dikey rüzgar tünelini lisepro şirketi yapıyor.Şubat 2019 Başında deneme ve testler başarı ile bitti.bodyflight artık Türkiye,de yerli ve milli olarak üretiliyor.Robotik Mühendisi Turgay Özdemiralp ve lisepro şirketi yüksek teknoloji ürününü Bodyflight Türkiye’ye hayırlı olsun
Merhaba Bodyflying,Bodyflight,Bodyfly Türkiye’de artık üretiliyor.Almanya’da Uzun yıllar bu sisitemin kurulum ve projelendirmelerinde görev almış Robotik mühendisi Lisepro Şirketinin Sahibi Turgay Özdemiralp ve ekibi gectiğimiz günlerde bu makineyi üretti ve Lisepro markasıyla piyasaya ürünü cıkardılar.Yıllardır bir hayal olan bu yüksek teknoloji ürünü Turgay Özdemiralp tarafından Lisepro bodyflying adı altında yerli ve milli olarak üretilmeside ayrıca bir gurur kaynağı.Merak eden arkadaşlar http://www.lisepro.com tr den bakabilirler.
Artık Türkiye’de..
http://www.bodyflighturkey.com
Ziyaret edin iletişime geçin.