Akıllı telefonlar yaygınlaştığından beri şüphesiz en büyük dertlerimizden biri şarj meselesi. Hemen hepimiz akıllı telefonların ortalama 1 günlük şarj performansına alıştık. Ancak bazen yoğun kullanımlarda bu bir günü bile görmek mümkün olmuyor ve gün için de telefonu şarj etmemiz gerekebiliyor. Bu tip aksi durumlarda en büyük beklentimiz de telefonun hızlıca şarj olup, görev yerine dönmesi. Peki bu nasıl mümkün olabilir?

Günümüzde bir çok telefon hızlı şarj özelliğiyle geliyor. Bu özelliğe sahip telefonlar neredeyse 1 saatte tam dolacak şekilde şark olabiliyor. Ancak hâla piyasadaki telefonların büyük çoğunluğunda bu özellik yok. Bünyesinde hızlı şarj özelliği barındırmayan telefonlar ise ortalama 2-2.5 saat civarında %100 doluluk oranına ulaşabiliyor. Kullanıcılar bazı püf noktalara dikkat edip, bu süreyi bir nebze olsun kısaltabilir. Örneğin telefonu kapalı şarj etmek bu püf noktaların en bilinenlerinden…

Akıllı telefonu hızlı şarj etmek için düz bir mantık izlenmeli. Telefonun güç tüketimine yol açacak özellikleri devre dışı bırakılmalı. Nasıl ki kablosuz özelliklerini kapatmak, ekran parlaklığı düşürmek, interneti kapatmak kullanıcıya şarj verimliliği sağlarsa, aynı şekilde telefonun şarj süresini de kısaltacaktır. Bu açıdan en etkili çözümün telefonu kapalı şarj etmenin olduğu söylenebilir. Aslında bundan daha etkin bir çözüm daha var; daha güçlü bir şarj aleti kullanmak!

telefon-nasil-hizli-sarj-edilirGünümüzde en çok kullanılan şarj aletinin gücü 5V-1A(5 Volt – 1 Amper). Ancak piyasada özellikle batarya gücü yüksek telefonların şarj edilmesinde kullanılan daha güçlü şarj aletleri var. Bu şarj aletlerinin gücü genellikle 5V-1.5A ya da 5V-2A şeklinde. Bu tarz şarj aletleri şarj süresini kısaltır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus var ki o da şarj aletinin orjinal olması. Evet, piyasada her markanın orjinal şarj aleti yok. Fakat özellikle Samsung’un piyasada hemen her çeşit şarj aleti bulunuyor. Android telefonların şarj girişlerinin standart olduğu düşünülürse, şarj aletinin markası önemsiz oluyor.

Apple iPhone modellerinde ise durum biraz farklı. iPhone diğer üreticilerden farklı USB portları kullandığından, daha güçlü orjinal şarj aletlerini bulmak mümkün değil. Ancak yan sanayi üretim yapan iyi markaların bu konuda çeşitli çözümleri bulunuyor.

Telefonu kapalı şarj etmek ve daha güçlü bir şarj aleti kullanmanın yanı sıra bir diğer çözüm ise mümkün mertebe orjinal batarya kullanmak. Çünkü yan sanayi bataryalar bir çok konu da olduğu gibi, şarj olma konusunda da istikrarlı çalışmazlar.

Peki bu yöntemler ne kadar bir zaman tasarrufu sağlar? Bu durum telefondan telefona değişir. Çünkü batarya güçleri farklılık gösterir. Ancak tecrübelerimiz ve kullanıcı geri bildirimlerinden anladığımız kadarıyla yarım saat ile 1 saat arası bir zaman tasarrufu söz konusu.

Son olarak şu uyarıyı da yapalım; telefonunuzu şarjdayken kullanmamaya ve uzun süre şarjda bırakmamaya özen gösterin. Aksi taktirde, hele de bataryanız orjinal değilse, şişebilir veya patlayabilir! Bu konuda daha önce paylaştığımız makaleyi görmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Cep Telefonu Bataryası Neden Şişer, Neden Patlar?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir