Teknoloji alışverişlerinde uzun yıllardır duyduğumuz bir söylem; grey garanti! Bu söylem zamanla evrildi ve yerini paralel ithalat ya da ithalatçı garantisine bıraktı. Özellikle cep telefonu alışverişlerinde bunları duymayan yok denilecek kadar azdır. Peki aynı anlama gelen bu kadar çok seçenek ne ifade ediyor?

Grey garanti, paralel ithalat ve ithalatçı garantisi, ürünü ülkemize getiren ‘resmi distribütör değildir’ anlamına gelir. Daha da açacak olursak her markanın anlaşmalı olduğu bir ya da bir kaç resmi distribütör vardır ve ürünlerin bayilere dağıtımını bu kurumlar yapar. Bu kurumlar aynı zamanda 2 yıl garanti süresince tüketiciye teknik servis hizmeti de verir. Kendi bünyesinde veremediği teknik servis hizmeti için ise tüketiciyi markanın diğer yetkili servislerine yönlendirir. Bu bakımdan tüketici resmi distribütör ürünü aldığında en iyi teknik servis hizmetini de almış olur. Grey garantili ürünler ise tüm bunların dışında kalır! Yani aslında temel olarak tüketiciye sunulacak olan hizmette farklılık vardır.

Başta da belirttik; grey garanti, ithalatçı garantisi ve paralel ithalat aynı şey demek oluyor. Resmi distribütörlerden bağımsız olarak yapılan ürün ithalatlarında, ithalatçı belli koşulları yerine getirmek zorundadır. Örneğin ürüne teknik servis hizmeti verebilmelidir ve devamlılık arz etmelidir. Özellikle Tahtakale piyasasında ithalatçılık yapan bir çok firma vardır ve bunlar ürünleri ithal edip piyasaya dağıtır.

Grey garantili ürünler genellikle resmi distribütör ürünlerinden ucuz olur. Bunun da belli başlı sebepleri var. Göze çarpan ilk sebep teknik servis hizmeti. İthalatçıların öyle büyük, kurumsal teknik servisleri yoktur. Firmanın büyüklüğü paralelinde bir teknik servis hizmeti verir. Tabi aralarından bazıları daha büyük servislerle de çalışır. Dolayısıyla teknik servis hizmetleri resmi distribütörler kadar iyi değildir. Ayrıca resmi yetkili servislerde ürününüz yurtdışı cihazı gibi görüneceğinden, ürününüze ücretsiz hizmet vermeyecektir! Grey garantili ürünler sadece kendi servislerinden hizmet alabilir. Bu yüzden telefonla birlikte gelen garanti belgesi kesinlikle kaybedilmemeli! Zira ithalatçı firmaya dair tüm bilgiler o belge üzerinde yer alır!

Diğer bir sebep ise genelde ürünün daha düşük özellikli versiyonun satılıyor olması! Güncel bir örnek verecek olursak, Samsung Galaxy E7 ülkemizde E700F ve E700H ürün kodlarıyla satılıyor. E700F versiyonunda 4G özelliği var, E700H versiyonunda ise yok. Resmi distribütörler E700F versiyonunu ülkemize getirirken, ithalatçı firmalar daha ucuza E700H versiyonunu getirip satabiliyor.

Grey garantili ürünlerin kutu içerikleri de resmi distribütör ürünlerine göre farklılık gösterir. Hatta bir çoğunda Avrupa tipi şarj cihazlarına rastlanır. Kutu içeriği tamamiyle orjinal de olsa tüketici şarj cihazı için çevirici almak zorunda kalabilir.

grey-garanti-paralel-ithalat-Gelelim grey garanti hakkında yanlış bilinenlere. Örneğin bir çok tüketici grey garantili ürünlerin orjinal olmadığını düşünür ki böyle bir şey yok! Ürünler orjinal, sadece küçük farklarla resmi distribütör ürünlerinden ayrılıyor.

Bir çok kişi ise garantinin bir anlam ifade etmediğini düşünüyor. Tüketici kanunuyla belirlenmiş tüm şartlar grey garantili ürünler için de geçerlidir.

Bu bilgilendirmelerin ışığında son bir kaç ekleme yaparak bitirelim. Grey garantili, paralel ithalat veya ithalatçı garantisine sahip ürünler alırken yukarıda anlattığımız durumları kesinlikle göz önünde bulundurmanız gerekir. Mümkünse alışveriş sırasında muallakta kalan noktalara netlik kazandırmalı!

Ülkemizde KVK, Genpa, Başarı, Brighstar, C5, Mobiltel, Telpa gibi adı duyulmuş firmalar resmi distribütör olarak görev yapar. Yine marka bilinirliği ön planda olan Evkur, Evve, İstanbul Bilişim, hepsiburada gibi bir çok firma ise genellikle grey garantili ürün satar. Bir kısmı ithalatlarını kendileri yaparken, bir kısmı da ithalatçıların ürünlerini satar. Bunun dışında n11, gittigidiyor, sanalpazar gibi online alışveriş sitelerinde de genellikle grey ürünler satılır. Bimeks, Gold ve Elektro World gibi bazı teknoloji marketler de bazen grey ürün satabiliyor.

Bir ürünün grey garantili olup olmadığını anlamak oldukça basit. Özellikle cep telefonları için genellikle resmi fiyatlar açıklanır ve bu fiyat hemen her yerde sabittir, birlikte alçalır ve birlikte yükselir. Bir ürün eğer piyasa fiyatının bariz şekilde altında satılıyorsa, bu ürün muhtemelen grey garantilidir. Dolayısıyla bu ürün için alınacak hizmet de fiyatı paralelindedir…

4 thoughts on “Grey Garanti Nedir?”
  1. gittigidiyor dan aldığım telefon 32 gündür servisten dönmedi. telefonum kaç gün serviste kalırsa ürün değişimi talep edebilirim veya grey garantide ürün değişimi talebi var mıdır? teşekkürler.

    1. Grey ürünlerde değişim süreci biraz daha sancılıdır. Toplamda 30 iş günü sonrası değişim talebinde bulunabilirsiniz. Yetkili servisi biraz sıkıştırın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir