Ülkemizdeki en büyük operatör Turkcell’in en yeni akıllı telefonu T60 inceleme için test merkezimizde! Önceki modellerde yakalanan satış başarılarından sonra markanın çok şey beklediği yeni ürün, içinde bulunduğumuz Temmuz ayı itibariyle raflardaki yerini aldı. Tanıtım sonrası uzunca bir süre ön siparişte kalan telefon, önce online satışa açıldı daha sonra ise bayilere dağıtılmaya başlandı. Turkcell’in yine yaygın bayi ağı ve daha çok faturalı hatlar üzerinden tüketiciyle buluşturmayı plandığı T60’ı yaklaşık bir haftalık bir teste tabi tuttuk ve performasını gözlemledik.

Operatör telefonlarının iyice yayılmaya başladığı ülkemizde Turkcell T60’dan beklentiler büyük. Tabi ülkemizdeki diğer bir operatör Vodafone’un da yeni akıllı telefonu Smart 6’yı piyasaya sürmesi T60’ın işini zorlaştırabilir. Ürünün direk rakibi Vodafone Smart 6 gibi görünse de orta segmentte şu an bir çok oyuncu mevcut. Peki Turkcell T60 bu yarış içinde ne kadar başarılı olabilir? Tüketiciye vaadettikleri yeterli midir? İncelememizle bu sorulara yanıt bulmaya çalışacağız.

Yine Çinli ZTE markasına yaptırılan Turkcell T60, Blade S6 platformu üzerinden ülkemize uyarlanmış. Tam bu aşamada ürünün teknik özelliklerine göz atmak için videodaki bağlantıyı ve makaleyi kullanabilirsiniz.

TASARIM
İncelememize yine tasarımla başlıyoruz. Öncelikle şunu belirtelim; telefonu testimiz sırasında gören herkes iPhone 6 zannetti, tasarım iPhone 6 ile çok benzer. Akıllı telefonlarla içli dışlı olanlar farkları kısa sürede gözlemlese de herkes için kolay olmadı. Bunun en büyük sebebi de törpülenmiş köşeler ve arka bölümde kamera yerleşimi. Turkcell T60, bir önceki model T50’ye göre daha oval hatlara sahip. Hem köşelerdeki ovallik hem de ön bölümden arkaya doğru uygulanmış eğim, iki modelin net bir şekilde ayrılmasını sağlıyor.

Turkcell T60’da yine arka kapak ve batarya çıkmıyor. Sim ve hafıza kartı tepsileri telefonun solunda, fiziksel ses tuşları ile güç tuşu ise sağ tarafta. Ön bölümde herhangi bir fiziksel tuş yok. Ekranın en altında sanal tuşlar yer alıyor. Burası biraz daha daraltılarak, ilgili alandan tasarruf sağlanabilirmiş. Şarj girişi telefonun altında, sağ tarafta. Bu şarj soketi ilgili bölüme ters bir şekilde konumlandırılmış ki bunu pek sevmedik, alışkanlıklarımızın dışında. Üst tarafta kulaklık girişi yer alırken, arka tarafın sol üstünde flaş ve kamera yan yana. Kameranın hemen altında ikinci mikrofon, biraz daha alta doğru Turkcell logosu ve en altta model bilgilerinin yer aldığı bölüm.

Turkcell T60’ın şarj girişi dışında genel tasarım hatları güzel, ergonomi üst seviyede. Fakat aynı şeyi malzeme kalitesi için söylemek imkansız! Çok kısa bir süre kullandığımız telefonun arka tarafında kılcal çizikler şimdiden belirmeye başladı ve yine bu arka bölüm çok çabuk renk atacak, üstündeki baskıları kaybedecek gibi duruyor. Ayrıca kasayla içerdeki bölümler arasındaki boşluklar da rahatlıkla hissedilebiliyor. Telefonun kasadaki en kaliteli bölgesinin ses tuşları olduğunu sanıyoruz. Metal görünümü verilmiş tuşlar diri bir duruş sergiliyor.

Tasarım hatlarını beğendik fakat uyarıyoruz; cihaz iyi korunmalı, jelatin uygulaması hızlıca yapılıp, kılıfla muhafaza edilmeli. Aksi taktirde kullanıcısının başına iş açabilir!

turkcell-t60-detayli-incelemesi-
DONANIM VE YAZILIM
Son zamanlarda test merkezimizde ağırladığımız ve incelemesini yaptığımız bir çok telefon ortalama bir şekilde, aynı donanım ve yazılım öğeleriyle donatılmıştı. Turkcell T60 da hemen hemen aynı paralelde. Üründe Qualcomm Snapdragon 615 chipseti kullanılmış. 8 çekirdekli, 64-bit, 1.5 GHz işlemciye, 2 Gb Ram yardımcı oluyor. Bu temel donanımlar sayesinde telefon ilk etapta kararlı bir çalışma sergiliyor. Fakat bu durum ne kadar devam eder bilemiyoruz, telefon çok da güven vermiyor! Turkcell de bunu ön görmüş olacak ki cihaza Clean Master uygulamasını entegre etmiş ve en azından ön bellek sıkıntısının ötelenmesini sağlayacak hamleyi yapmış. Testimiz süresince sadece bir kaç uygulama hatası aldık, işletim sisteminden aldığımız hata sayısı ise sıfır. Donma ve kasılmaları da çok yaşadığımız söylenemez. Telefonunu çok yormayan, ortalama bir kullanıcı önceki modellerde olduğu kadar problemle karşılaşmayacaktır. Turkcell yeni akıllı telefonunda ısınma sorununu da çözmüş görünüyor. Aşırı ısınma gözlemlemediğimiz T60, en çok şarjdayken ısınıyor. İşlemciden kaynaklı ısınma büyük ölçüde giderilmiş.

Görüntü birimi yani GPU olarak Adreno 405 tercih edilmiş. Ekran HD 5 inç ve bu ekrandan 294 ppi piksel yoğunluğu alınması sağlanmış. Bu bileşenler sayesinde alınan görüntü yeterli. Full HD ekranlara alışmış olsak da bu boyutta bir ekrana HD çözünürlük yeterli geliyor ve aynı zamanda pil tasarrufu da sağlanabiliyor. Fakat şöyle bir durum var; dokunmatik en fazla 5 parmak kullanımına imkan tanıyor! 10 parmak tercih edilmemiş olması kaliteyi düşürmüş. Kullanımı bariz bir şekilde etkilemese de hızlı bir kullanıcıyı yavaşlattığı kesin!

16 Gb dahili hafızası bulunan akıllı telefon, 32’a kadar hafıza kartı desteği sunuyor. Aslına bakılırsa standart bir kullanıcı için dahili hafızayla birlikte bu destek yeterli. Ama günümüzdeki bir çok akıllı telefon artık en azından 64 Gb hafıza kartı desteğini rahatlıkla sunabiliyor. Tam bu aşamada T60’ın OTG desteği sunduğunu ancak NFC özelliğinin olmadığını belirtelim.

turkcell-t60-inceleme-

Bu temel donanımlardan daha dikkat çekici çalışmalar ise yazılım alanında yapılmış; Turkcell arayüzünü geliştirmiş. Android 5.0.2 işletim sistemiyle gelen telefona en güncel Turkcell arayüzü eşlik ediyor. Yeni arayüzde, yeni işletim sistemiyle birlikte uygulama ikonları daha canlı ve belirgin. Kullanıcı da daha özgür; cihaza bir çok Turkell uygulaması gömülmül olsa da bunların büyük bölümü kaldırılabiliyor. Ayrıca markalarla yapılan anlaşmalar sonrası telefona gömülmüş diğer uygulamalar da aynı şekilde kaldırılabiliyor.

Biz yeni arayüzün özellikle klasör sistemini beğendik. Klasörlerdeki mantık, ilgili bölümün ön plana çıkarılarak, diğer bölümlerden ayrılması. Turkcell arayüzünü ülkemize uyarlamaya da devam ediyor ve T40 ile başlayan çalışmalarını sürdürüyor. Örneğin Widget yerine Araçlar bölümünü, zil sesleri bölümünde bağlama, bildirim tonları bölümünde vapur kornası gibi sesleri görebilirsiniz.

Turkcell T60’da klavye olarak SwiftKey kullanılmış. Bu klavyede dilimizdeki tüm harfleri tek ekranda görebilmek mümkünken kelime önerileri de oldukça sağlıklı.

turkcell-t60-internet-performansi

Menünün sol tarafına eklenmiş yeni kısayol butonları Sony Xperia serisinde kullanılan bölümü andırıyor. Burası kişiselleştirilip, daha da kullanışlı hale getirilebilir.

Yeni arayüzde beğendiğimiz diğer bir detay ‘T60 Keşif‘ uygulaması. Bizim bir çoğunu makale ve videolar şeklinde paylaştığımız püf noktalar tek bir başlık altında toplanmış. Kullanıcı takıldığı noktada uygulamaya başvurup, sorununu rahatlıkla çözebilir. Faydalı olduğunu düşündüğümüz T60 Keşif uygulamasında formatlama bilgisi yok, ihtiyaç olduğunda Youtube kanalımızda nasıl yapıldığını görebilirsiniz.

Yine ‘Acil Numaralar‘ uygulamasın düşünülmüş olması da güzel. Bu bölüm kullanılarak çok hızlı bir şekilde Hızır acil, jandarma veya polis gibi bazı kurumlara ulaşabiliyorsunuz. Tabi Turkcell burada da üreticisi olduğu telefona kendi departmanlarını eklemiş. Bilinmeyen numaralar için Turkcell’in servisi 11832’nin atandığı bölüm üzerinden müşteri hizmetlerine de direk ulaşım sağlanmış.

Bu faydalı gelişmelerin yanında arayüzün daha sade tutulabileceği de bir gerçek! Örneğin Canlı Duvar Kağıdı, Kullanımı Değiştir gibi kısayolların ‘Ayarlar’ menüsü içerisine alınabilirmiş.

Turkcell T60’ın tanıtımında özellikle vurgulanan önemli bir nokta vardı ki o da sensörler! Orta seviye bir telefonda kullanımı bu kadar çeşitlendiren bir sensör aktifliğine sadece büyük üreticilerin telefonlarında rastlayabilirsiniz. Cihazda ne kadar sağlıklı çalıştığı tartışılabilecek nabız ölçer bile mevcut! Bu aşamada sonuçların bu alanda iddialı bir telefon olan Galaxy S6 ile uyum göstermediğini belirtelim. Fakat ‘İşaretler ve Hareketler‘ başlığındaki özellikler düzgün çalışıyor. Çift dokunarak ekranı açma, ana ekran tuşuna 3 kez dokunarak ekranı kapatma, üç parmakla ekran görüntüsü alabilme, telefonu kulağa götürerek direk arama yapma, gelen aramayı yanıtlamak için telefonu kulağa götürme, sallayarak tüm uygulamaları sonlandırma gibi, bazılarını Samsung bazılarını da General Mobile cihazlarından hatırladığımız işaret ve hareketleri bu seviyede bir telefonda görmek etkileyici. İlk bakış videosunda ‘Ayarlar’ menüsü altında bu kısım dikkatimizi çeken bölümlerden biriydi.

Sensörlere değinmişken bildirim ışığından da bahsedelim. Telefonda bildirim ışığı olarak ana ekran sanal butonu kullanılıyor. Bu buton sabit mavi renkte, yanıp sönerek kullanıcıya uyarıda bulunuyor.

Turkcell T60 tüm bu donanım ve yazılım elemanlarıyla dikkate değer bir telefon, AnTuTu puanı 27 bin puan civarı. Aynı şekilde güven verici olduğunu da söyleyebilsek incelememiz bambaşka bir boyuta gidebilirdi! Ancak kaliteden uzak yapısından ötürü bu şekilde bir yorum yapmamız mümkün değil! Biraz daha özenilmiş bir akıllı telefon olması gerekiyordu!

turkcell-t60-kamera-performansi-

MULTİMEDYA
Kamera, oyun, ses ve müzik deneyimlerini aktardığımız multimedya bölümüne geliyoruz. Turkcell T60’ın ön tarafında 5, arka tarafında ise 13 megapiksellik kameralar yer alıyor. Ön kamera HD, arka kamera Full HD kayıt yapabilirken, bu ana kameraya tek tonlu LED flaş, gece çekimleri için destek veriyor.

Turkcell burada da kendi geliştirdiği, arayüzle hazır olarak gelen kamera uygulamasını kullanmış. Bu uygulamada kullanıcıya sunulan arayüzü beğendik. Orta seviyede kullanıcıya bu kadar çok seçenek sunulması güzel. Spor, düşük ışık, gelişmiş odaklama gibi modların yanı sıra bir çok manuel ayarlamayı da bu arayüzde bulabilmek mümkün.

Çek, çiz, foto, selfie sesli komutlarıyla kameraları tetikleyebilir, herhangi bir dokunma hareketi olmadan çekim yapabilirsiniz. Yine selfie çekimleri için Samsung Galaxy serisi akıllı telefonlardan hatırladığımız avuç içini gösterme opsiyonu da dikkat çekici.

Gelelim kameraların yakaladığı görüntülerin kalitesine. Bu aşamada beklentileri üst düzeyde tutmamak gerekiyor! Yüksek kaliteli fotoğraf ve videolar için iyi ayarlanmış bir ışık ya da doğru bir manuel ayarlama şart!

Videoda örneklerini görebileceğiniz gibi arka kamera kalitesi çoğu zaman yeterli gelecektir. Ön kamera ise canlı renklere sahip görüntüler yakalamakta zorlanıyor ki bu durumla büyük üreticilerin haricinde hemen her telefonda karşılaşıyoruz.

Turkcell, yeni telefonu T60’la oyun deneyimini de arttırmış. Cihaza Future Fight, Modern Combat 5 ve Mortal Combat X gibi üst düzey bir çok oyun kurduk ve oynadık. İlgili oyunların hepsini sorunsuzca oynayabildik, akıcılıkta herhangi bir sorun yok. Üstelik oyunlarınızı, uygulamalar gibi hafıza kartına da taşıyabiliyorsunuz. Oyun oynarken aşırı ısınmaya denk gelmiyor olmak da takdire şayan diğer unsur.

Ses ve müzik konusunda ise Turkcell T60 bulunduğu seviyenin ötesine geçemiyor. Ahize sesi net olmasına rağmen bir kademe daha yukarıda olması gerektiğini düşünüyoruz. T60’da ciddi rakiplerinden biri olan Smart 6’da olduğu gibi Dolby Audio teknolojisi kullanılmış. Fakat bunun kullanıcıya ne kadar yansıdığı tartışılır. Uygulamanın introlarında dışarıya verilen pürüzsüz sesleri, standart işlemlerde duyabilmek mümkün değil! Yüksek seslerde hoparlörde ufak bir cızırtı var.

Müzik alanında yine yazılımsal artılara rastlıyoruz; standart müzik uygulamasının yanında Play Müzik uygulaması da telefona entegre edilerek, tüketiciye alternatif sunulmuş. FM radyonun olmadığı telefonda kulaklıktan alınan ses orta düzeyde. Belli bir seviyeden sonra ses berraklığı kaybolarak, boğukluk başlıyor. Bu da tüm seslerin ayırt edilememesine yol açıyor.

DÜZELTME: İnceleme sırasında biz mi göremedik, sonradan gelen güncellemeler mi özelliği aktif ettik bilmiyoruz ama telefonda ‘FM Radyo’ var! Bugüne kadarki aksaklıktan ötürü özür dileriz.

Turkcell T60 multimedya bölümünde özellikle kamerada sunulan ekstralardan dolayı kötülenme eşiğini aşıyor. Umarız sonraki modelde ses ve müzik deneyimleri de yukarı taşınır.

turkcell-t60-oyun-performansi-

İNTERNET PERFORMANSI
Bu bölümde değineceğimiz için tasarım bölümünde telefonun arkasında 4G ibaresinin olduğunu belirtmemiştik. Ülkemizde konu hala muallakta olsa da üreticilerin neredeyse tamamı pazara 4G desteği olan modeller sunuyor ve bunu da bir şekilde ürünün bir yerinde vurguluyor.

Bir kaç sene öncesine kadar en büyük vaadi ‘internet’i kullanamayan, kullandırtmayan akıllı telefonları çokca görmüştük. Artık bunlarla çok fazla karşılaşmıyoruz, kullanıcı bir şekilde idare edebiliyor. Akıllı telefonlar yavaş yavaş belli bir seviyeye oturmaya başladı. Turkcell T60’da da kullanıcıların çok sorun yaşayacağını düşünmüyoruz. 3G’ye 2 bant üzerinden ulaşabilen ve Wi-Fi bölümünde sadece b/g/n desteği sunan telefonda indirme ve yüklemelerin çok hızlı olduğu söylenemez.

Dolasıyla Turkcell T60 internet konusunda tam bir orta seviye telefonu gibi davranıyor.

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
Turkcell yeni ürününde 2400 mAh batarya kullanmış. Otomatik bir pil tasarrufu modu olmayan telefon için %20 düzeyinin altında kısıtlanması istenen özellikler manuel olarak ayarlanabiliyor. HD Ekrana sahip telefon tam bir günlük bir şarj performansını rahatlıkla çıkarabiliyor. Konum servisleri ve ekran parlaklığı gibi bazı noktalara dikkat edildiği taktirde şarj verimliliği daha da arttırılabilir.

Eğer batarya ömrü çabuk bitmezse kullanıcıların herhangi bir şarj sıkıntı yaşayacağını düşünmüyoruz. Tabi bunları artık kabullendiğimiz performans değerlerine göre söylüyoruz!

Turkcell T60 kutu açılımını yapmış ve kutu içeriğini paylaşmıştık. İçerisinde bazı hediyelerin olduğu kutu içeriğini görmek için video üzerindeki bağlantıyı veya makaleyi kullanabilirsiniz.turkcell-t60-sarj-performansi

FİYAT/PERFORMANS VE SONUÇ
Yazılım bölümünde Turkcell T60 için methiyeler dizmiş olabiliriz. Geri kalan bölümlerde ise durum öyle değil! Ciddi eksikliklerine rağmen, önemli güzellikleri de bünyesinde barındıran ürün, bizi çok kararsız bıraktı!

Turkcell T60 kutu açılımı videosunda, kutudan Play Store’da kullanılmak üzere, 3 liralık hediye çeki çıktığını söylemiştik. Ayrıca faturalı hatlara özel, 4G’ye uyumlu ücretsiz SIM kart değişikliği de diğer bir hediyeydi. Başka bir hediyeyi ise ürünü teste aldıktan sonra farkedebildik; Turkcell T60 faturasız hatlara, 4 Gb Turbo internet hediye ediyor! 2 ay geçerli olan bu hediyelerin normal şartlarda değeri, aylık bazda yaklaşık 40 lira. Bu açıdan bakıldığında telefon fiyatının 800 liraya indiği söylenebilir. Bizce bu hediyeler, telefonun yanına iliştirileceğine, ürün fiyatı daha makul tutulabilir, bu şekilde Turkcell T60’ın bulunduğu segmentte çok daha ciddi bir oyuncu olması sağlanabilirdi.

Turkcell’in yaygın bayi ağıyla, ürünü yine çok hızlı pazarlayacağı bir gerçek. Özellikle bayilere yapılacak baskıyla birlikte tüketiciler diğer alternatiflerden çok T60’a yönlendirilecek. Bu yüzden bize ürünü alacaklara tavsiyede bulunmak daha doğru geliyor. Tasarım bölümünde üstünde durmaya çalıştığımız gibi telefonu iyi korumalı ve performansın çabucak düşmemesi için de aşırı yüklenme yapılmamalı!

Umarız faydalı bir inceleme olmuştur. Yeni bir incelemede görüşmek dileğiyle, hoşçakalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir