Samsung G920FQ Galaxy S6… Markanın bugüne kadarki en donanımlı telefonu, yeni lokomotif modellerinden biri… Galaxy S5 satışlarında bir önceki model S4’ü geçemeyen Samsung, bu sefer Galaxy S6 ve S6 Edge ile birlikte yeni bir rekorun peşinde. Peki Galaxy S6 markayı bu rekora sürükleyebilecek bir model mi, vaadettikleri gerçek mi?
Makaleye geçmeden önce Galaxy S6’nın teknik özelliklerini hatırlamak için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
Samsung Galaxy S6 Teknik Özellikleri
TASARIM
Galaxy S6’yla birlikte Samsung’un lokomotif modelindeki önemli tasarım detayları tamamen değişiyor. Kullanıcı görüşleri dikkate alınarak plastik kasa malzemesinden vazgeçen marka, Galaxy S6 ve S6 Edge için daha dayanıklı malzemeler kullanmış. Arka taraf iPhone 4 serisindeki gibi cam, orta kasa ise yine Apple’ın iPhone 6 serisini andıran cinsten, alimünyum malzemeden. Ön ve arka bölümlerde Corning Gorilla Glass 4 koruması var. Bu da çizilme ve darbeler için bir önceki nesilde kullanılan korumaların bir üst seviyesi demek oluyor.
Galaxy S6 tasarımı rakip modeli iPhone 6 ile hemen hemen aynı. S6 Edge kavisli ekranlarıyla iPhone 6 serisinden ayrılmayı başarırken, S6 için bunu söylemek zor! Görünen en net farklar, ön bölümde orta tuş yani ana ekran tuşu ve yukarıdaki ‘Samsung’ yazısı, arka bölümde ise kamera konumu ve arka kapak tasarımı! Bu bağlamda Galaxy S6 serisi için “Siz buna S6 demişsiniz ancak bu bildiğin iPhone 6!” yorumları yapılmaya başlandı! Ancak tam tersi cümleler de iPhone 6 serisi tanıtıldığında Apple kurulmuştu. Bu açından kimin kime benzediğini kestirmek zor olsa da tasarımsal açıdan 2 ciddi rakip modelin aynı noktaya doğru gittikleri bir gerçek. Galaxy S6’nın orta kasasında yapılan törpüleme iPhone 6’dan ayrılmasını sağlayan belirleyici noktalardan birisi daha.
En ciddi rakiple benzerlikleri bir kenara bırakacak olursak, tasarımı ve malzeme kalitesini beğendik. Önceki lokomotif modeller gibi kolay ezilme ve soyulmalara maruz kalmayacağını düşünmüyoruz. Örneğini Galaxy S6 Edge incelememizde vermiştik. Hoparlörün alt tarafa alınmış olması bizim açımızdan önemliydi. Çünkü arka taraftaki hoparlörler cepte boşluksuz kaldığında sesi dışarıya duyurmakta zorluk çekiyordu. Yeni tasarım sesin daha iyi yayılmasını sağlıyor. Tasarıma dair görebildiğimiz tek kusur ise kamera bölümünün çıkıntılı olması. Bu durum kameranın güçlü olmasıyla alakalı olsa da çıkıntı fazla diye düşünüyoruz. İyi bir kılıf seçilmeli. Aksi taktirde ilgili bölüm çok çabuk çizilebilir.
S6 sadece 138 gram ve dışarıdan belli olan herhangi bir vida yeri yok. Kulaklık ve şarj soketi de alt tarafta. Bunlar da üst seviye bir akıllı telefon için oldukça başarılı detaylar.
Markanın bu sefer müdavimlerini üzmeyerek kasa malzemesini değiştirmiş olması önemli. Bahsettiğimiz tüm detaylar göz önüne alındığında Galaxy S6 tasarımı tam not alıyor demek zor değil.
Samsung lokomotif modelleri her zaman yüksek donanımlarıyla ve geliştirici ortakları Google’ın en güncel işletim sistemiyle gelir ki Galaxy S6 için de durum değişmiyor. Yine güçlü donanım ekipmanları ve en güncel işletim sistemiyle geliyor yeni ürün.
Teknoloji takipçilerini şaşırtan 2 farklı gelişme oldu yeni lokomotif modellerde. Birisi Samsung’un Qualcomm yerini kendi ürettiği Exynos 7420 işlemcilerini kullanmış olması, diğeri ise Adreno görüntüleme yani ekran kartı yerine Mali-T760 ekran kartı kullanmış olması. Bunun yanında beklentiler doğrultusunda telefonda 3 Gb DDR4 Ram var. Cortex A53 ve Cortex A7’ten oluşan, 64 bit, 8 çekirdekli işlemcilerin 4’ü ortalama performanslar için çalışırken, diğer 4 çekirdek yüksek performans alınması gereken işlemler için devreye giriyor. Bu durum hem şarj tasarrufu sağlarken hem de aşırı ısınmanın önüne geçiyor. Güçlü oyunları oynarken dahi sadece hafif bir ısınma yapıyor.
Bu donanımın ekipmanlarının çalışmasında biz herhangi bir kusura rastlamadık. Telefon oldukça süratli bir şekilde, hatasız çalışıyor. İlerleyen dönemde yine işletim sistemi şişmeleri-sıkışmaları yaşanır mı bilemeyiz ama 15 günlük testimiz boyunca oldukça iyi çalıştı. Uygulama geçişleri kadar uygulama açılma ve kapatılma işlemleri de oldukça hızlı. Dolayısıyla önemli donanım ekipmanları için herhangi bir kusur bulduğumuz söylenemez. Asıl değerlendirme için ise uzun süre kullanım şart!
Yeni ürünlerde değişen detaylardan birisi de hafıza kartından vazgeçilmiş olması. Galaxy S6’da hafıza kartı girişi yok! Yani hafıza kartı desteği sunmuyor. 32-64-128 gb şeklinde 3 farklı hafıza seçeneğiyle sunulan bu yeni ürünler, kapasitelerinin yaklaşık 7 Gb gibi bir bölümünü işletim sistemi için kullanıyor. Android işletim sisteminin bilgisayarlara direk bağlanabilme ve aktarma kolaylığı avantajlarını düşünecek olursak, sürekli hafıza takibiyle 32 Gb’lık versiyon için bile yeterli olacağı söylenebilir.
Galaxy S6’nın tanıtımında özellikle vurgulanan ve kullanıcıların gerçekten merak ettiği ‘Arayüz için sadeleşme‘, vaad tam olmasa da yerini bulmuş. S6 ve S6 Edge’de kullanılan yeni arayüz eski versiyonlara göre daha sade, daha kullanışlı. Ancak yine de bazı eksikler yok değil! Örneğin okuduğunuz mesajı silmek için gereksiz fazla işlem yapmanız gerekir. Ayrıca cihazla birlikte gelen bir çok uygulama devre dışı bırakılabilirken, bazıları da kaldırılabiliyor. Android 5.0 işletim sistemiyle bu arayüzün çalışmasını beğendik. Ayrıca arayüz için Samsung’un kendi uygulama marketi Galaxy Apps’ten tema da edinilebiliyor. Dolayısıyla kişiselleştirmeye daha açık ve eskine göre daha sade. Yalnız temalar şu an çok yetersiz olduğunu söylemekte yarar var.
Galaxy S6’da Knox da geliştirilmiş. S6 serisi artık daha ideal bir iş telefonu. Geliştirilen tek güvenlik özelliği Knox değil tabi. Bunun yanında parmak izi okuyucu da geliştirilmiş. Zorlu bir tanımlama aşamasından sonra, parmağı artık daha iyi tanıyor. Telefonun arka ve ön bölümlerinde de çeşitli sensörler yer alıyor. Arka taraftaki kalp ritim ölçer bunlardan bir tanesi.
Sağlıklı yaşam yardımcısı da gelişen diğer bir detay. Telefon artık daha çok detayı not ediyor.
Tüm bu ekipmanlarla Galaxy S6’nın AnTuTu Benchmark testinde 70 bin civarı bir puan alarak zirvede yer aldığını belirtelim. Hemen alt sırasında ise kardeş model S6 Edge var. Aslında bir çok kez test yaptık ve hepsinde farklı sonuçlar aldık. Ama daha çok birinciliğe sahip olan Galaxy S6 oldu. Dolayısıyla Samsung yine beklentilerin altında kalmıyor ve lokomotif modelleriyle bu alanda bizden de tam not alıyor.
KAMERA, GÖRÜNTÜLEME, SES VE MÜZİK
Galaxy S6’nın S6 Edge’den tek farkı ekranın klasik biçimde, düz olması. Bu yüzden S6 Edge için yaptığımız yorumu bu aşamada yapabiliriz; S6 kamerası bugüne kadar gördüğümüz en iyi telefon kamerası! Tabi enüz Htc One M9’u ve LG G4’ü inceleme fırsatı bulmadığımızı belirtelim. Sony Xperia Z4’ün de yolda olduğu göz önüne alınırsa, daha sonra daha farklı yorumlar yapmamız mümkün olabilir.
S6 kameralarıı gerçekten çok iyi! Alınan görüntüler çok net, renkler çok keskin! Buna gece çekimlerini de dahil edebiliriz. Hem fotoğraf hem video kalitesi üst düzey. HDR özellikli 16 Megapiksel arka kameranın yanında yine HDR özelliğine sahip 5 megapiksel ön kamera da oldukça iyi. Hatta bu ön kameranın bir çok telefonun ana kamerasında iyi olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz. Son olarak telefonun 4K video kaydedebildiğini, ağır ve hızlı çekim modlarının olduğunu belirtelim.
Samsung yeni modellerinin tanıtımında kamera bölümünün üstünde özellikle durmuştu ki biz bunu pek inandırıcı bulmamıştık! Yine de vaad edilen çok yaklaşıldığı söylenebilir! Mükemmel değil fakat etkileyici! Yani hafif kusurlu! Bizi en çok etkileyen detay ise ISO’ya kadar kullanıcının emrine sunulan çeşitli seçenekler ve manuel ayarlamalar. Üstelik bu kamera arayüzü oldukça kullanışlı! Kameraya ulaşmak için de bir çok farklı seçenek söz konusu; orta tuşa 2 kez ard arda dokunmak, kilit ekranındaki kamera simgesini sürüklemek ve menü. Orta tuşla ulaşma seçeneği gerçekten iyi. Yine aynı şekilde öz çekim(selfie) için arka kameranın hemen yanındaki ritim ölçerin kullanılabilir oluşu da çok iyi akıl edilmiş. Ayrıca telefonun flaşının çok iyi patladığını da belirtelim. Biz bir çok teknoloji takipçisinin kamera ve özelliklerinden etkileneceğini düşünüyoruz.
Donanım bölümünde anlattığımız ekran kartının desteğiyle, 5.1 inç Quad HD Süper Amoled ekranıyla, yüksek çözünürlük ve 577 ppi renk derinliği sağlıyor Galaxy S6. Bu da hemen her koşulda iyi görüntüler sunulmasını sağlıyor. Telefon tüm parlaklık değerlerinde yeterli görüntü verebiliyor. Sadece güç tasarrufu modu açıkken, şarjı %5’in altında düşürmeniz durumunda ekranı görmek güçleşiyor ki neredeyse imkansız demek mümkün. Bunun harici her durumda S6 ekranı üstün performans sergiliyor. Ancak yüksek parlıklık değerlerinde hızlı bir şarj tüketimine neden olduğu da bir gerçek!
Güçlü donanımlarla birlikte, ekran kalitesi de göz önüne alınınca iyi bir oyun deneyimi sunduğunu söylemek de mümkün.
Güneş ışığında ekranın görülebilmesi için kullanılan teknoloji, bir önceki lokomotif modelle aynı. Ekran güneş ışığına maruz kaldığında renkleri beyaza doğru açarak yazıların daha iyi okunabilmesini sağlıyor. Biz bu teknolojiyi beğeniyoruz. Yine bir çok kullanıcının Galaxy S6’nın ekranından ve görüntüleme performansından etkileneceğini düşünüyoruz.
Bu modelde bizim için en güzel gelişmeler ses alanında oldu. Tasarım bölümünde de bahsettiğimiz gibi hoparlör alta alınarak güzel bir iş çıkarılmış. Üstelik yeni hoparlör daha fazla kanaldan ses veriyor. Bu da sesin daha ayrıntılı duyulmasını sağlıyor. Ses değerleri S5’le neredeyse aynı olsa da ses yayılması daha iyi.
Yine kulaklık tasarımı da değişmiş ve bir kademe gelişmiş. Galaxy S6’nın kulaklık girişi de artık daha fazla frekans destekliyor. Bu şekilde çok daha çeşitli kulaklık kullanabilmek mümkün oluyor. Ayrıca müzik çaların gelişen ve sadeleşen arayüzü de ses performansını destekleyen diğer bir ayrıntı. Biz Galaxy S6’nın ses konusundaki tüm gelişmelerle birlikte multimedya alanında sunduklarını çok beğendik. Hepsi yeni bir model için güzel gelişmeler. Keşke FM Radyo da olsaydı, ancak S4’ten bu yana olduğu gibi radyo yine yok!
İNTERNET DENEYİMİ
Galaxy S6 Edge’de de bu bölümü kısaca geçmiştik ve temel mantık olarak bu seviyede bir telefonun internet performansının kötü olamayacağına değinmiştik. Aynı donanım ve yazılım ürünlerini kullanan Galaxy S6’da da durum değişmiyor; internet bir çok yerde olması gerektiği gibi, çok hızlı.
Yine S6 Edge için değindiğimiz bir ayrıntı da biraz fazla internet tükettiğini düşünmemiz. Bunun da yüksek çözünürlükte yapılan görüntülemelerden kaynaklandığını düşünüyoruz. Şarj performansını da olumsuz etkileyen ‘Konum Servisleri’nin de bun da etkisi olduğu muhakkak. 15 günlük test sürecinde, çoğu zaman kablosuza bağlı olmamıza rağmen, konum sürekli açık bir şekilde, yaklaşık 2 Gb internet tükettik. Umuyoruz ki bize denk gelmiştir. İnternet performansının bu durumla gölgelenmesini istemeyiz. Bu arada son olarak S6’da 4G özelliğinin olduğunu da belirtelim.
Galaxy S6 çıktığı gibi kutu açılımı videosunu çekmiş ve Youtube kanalımızda paylaşmıştık. Görmek için lütfen bağlantıya tıklayın. Galaxy S6 Kutu İçeriği
Buraya kadar bir çok nokta için etkileyici yorumu yapmış, yeni gelişmeleri beğenmiş olsak da şarj performansı için aynı şekilde yorum yapmamız mümkün olmayacak! 2550 mAh batarya standart bir performans sunuyor. Konum servislerinin sadece ihtiyaç halinde açılması, güç tasarrufu modlarının kullanılması gibi bir çok detaya dikkat edilmesi durumunda tam 1 günü görebiliyor. Aksi halde günde 2 kez şarj etme durumu oluşuyor. Ancak şöyle de bir durum var ki telefon hem hızlı şarjı hem de kablosuz şarjı destekliyor. Bu 2 özellik birlikte kullanılırsa Galaxy S6 durumu kıvırabilir. Mümkün mertebe kutudan çıkan şarjı kullanmanızı öneriyoruz. Diğer şarj aletleriyle çok yavaş doluyor ki bu da bataryanın çabuk bozulmasına neden olabilir. Batarya yetersiz olsa da bu 2 özelliğin de aktif kullanılması, kullanıcının şarj sıkıntısı yaşamasının önüne geçebilir.
FİYAT/PERFORMANS – SONUÇ
Samsung Galaxy S6 şu an da 2500 lira fiyat etiketine sahip ki ürünün fiyatı 1 aydır düşmedi! Bu da Samsung modellerinde çok kolay görebildiğimiz bir durum değil.
Galaxy S6 Edge’ye nazaran Galaxy S6 için belirlenen fiyat daha ideal. En azından rakipleri ayarında. Tabi bize kalırsa yine de yüksek! Ancak rakip marka ve modeller göz önüne alınırsa fiyat/performans oranı başarılı sayılabilir.
Yine belirttiğimiz gibi rakipleri göz önüne alınırsa, parasının hakkını verecektir. Rakiplerinden aşağı kalır neredeyse hiç bir yanı yok! Kamera ve ekran gibi şaşırtıcı performanslara da sahip.
Sonuç olarak biz alıcısını şarj konusu haricinde üzmeyeceğini düşünüyoruz.
Son bir detay; biz şimdiden Galaxy S6 Mini’yi merak etmeye başladık! Eğer Samsung aynı kasa tasarımı ve yapısıyla birlikte yeterli özellikler sunarsa, yeni bir efsane doğabilir! :)