Asus ZenFone 6… Asus’un akıllı telefon piyasasında yeniden varlık göstermeye başlamasını sağlayan, üstelik de popülaritesini zirveye taşıyan seri ZenFone’un en büyük üyesi; ZenFone 6! Ne telefon, ne tablet… Yani tam bir phablet! Büyük boyutlar ve uygun fiyat düşünüldüğünde fiyat-performans canavarı olarak düşünülebilir! Peki acaba ne kadar öyle?

Asus, ZenFone serisiyle hedef kitlesine ulaşmış gibi görünüyor, ZenFone serisi şu an çok popüler. Özellikle ZenFone 5 şu an piyasada hatrı sayılır bir yer edinmiş durumda. Modellerin ekran boyutlarına göre isimlendirilmiş olması, modellerin akılda kolayca kalmasını da sağladığından, ürünler hakkında dedikodu yapılmasına da katkı sağlayarak iyi bir reklam yapılmış durumda. Ayrıca tasarım çizgilerinin de neredeyse aynı olması, benzer hedef kitleye ulaşmayı da kolaylaştırıyor. Bu tip noktalardan bakıldığında ZenFone serisi için şimdiden başarılı oldu diyebiliriz. ZenFone 6, bu seri içinde boyutu en büyük olan model olduğundan kendini bir takım sorunlar beklediği açık! Şimdi bu sorunlar ve cihazın kullanıcıya sağladığı faydalar üzerinde biraz duralım.

İnceleme öncesi akıllı telefonun teknik özelliklerine göz atmak için tıklayın.

TASARIM
Asus ZenFone 6, ailenin diğer üyeleriyle aynı hatları taşıyor. Ön tarafta dokunmatik panel ve ön bölümün altında hafif tırtıklı bir şerit yer alıyor. Arka bölüm ise tek parça bir kapaktan oluşuyor. ZenFone serisi ürünler bu hatlarla basit bir görüntü vermesinin yanında ciddi bir şıklık da sunuyor. ZenFone 6 da bu tasarımdan kendine düşeni alıyor. Ürünün tuş yerleşimi standart şekilde sağ tarafta ve konumlanması başarılı. Bu bölümde kamera için bir tuş yer almıyor.

ZenFone 6, ekran boyutlarından dolayı tasarımıyla sizi tercih yapmak zorunda bırakan bir model! Zira ekran, 6 inçten tam yararlanmak adına tam olarak kullanılmış. Alt taraftaki şeritin seri için standart olması, dokunmatik butonların ayrıyetten ekranda yer alması ve üst bölümdeki boşluklardan yeteri kadar tasarruf edilmemesi boyutların ciddi manada büyümesine neden olmuş ki bu telefonun tek elle kullanımını imkansız hale getiriyor. Halbuki dokunmatik butonlar Sony modellerinde olduğu gibi ekrana alınıp, alt şerit daha ince tutularak üst bölümden de bir miktar tasarrufa gidilse cihaz daha fazla kitleye hitap edebilirmiş.

Her ne kadar bir phablet olduğunu kabul etsek de tasarım açısından ZenFone 6’yı eleştirdiğimiz tek nokta büyük boyutları! Bunun haricinde tasarım detayları diğer ZenFone üyeleri gibi başarılı.

asus-ZenFone-6-nasil

YAZILIM VE DONANIM
ZenFone 6, boyutları kadar ciddi özellikler ve donanımlarla gelmeyen bir model ki zaten bu bağlamda orta sınıfta yer alıyor. Orta sınıfın hakkını verebilecek kıvamdaki özelliklerine rağmen müthiş kararlı diyemiyeceğimiz bir model. Zira testimiz sırasında bir çok kez uygulama hatası aldık. Bu hatalar oldukça hızlı savuşturulabiliyor olsa da hiç görmemeyi umduğumuz şeylerdi. Ancak telefonu teste başlar başlamaz ASUS’un dahili uygulamalara bir dizi güncelleme gönderdiğini görünce, telefonun kararlılığı konusunda da güncellemelerin geleceğini düşündük. Umarız Asus bu konudaki adınları hızlıca atar.

Telefon aslında oldukça seri. Yani menü geçişleri, uygulama giriş-çıkışları, uygulama arası geçişler oldukça iyi. Ancak bu yorumu uygulama içleri için yapmak pek mümkün değil. Telefon bazı uygulamalarda ağır kalabiliyor. Ancak bu durumun 2 GB Ram barındıran versiyonda yaşanacağını pek sanmıyoruz.

Bu aşamada telefonun piyasanın tecrübesiz işlemcilerinden İntel Atom’u kullandığını da belirtelim. ZenFone 6’yı baz alacak olursak, İntel Atom gelecek vaadediyor diyebiliriz.

Bu başlık altında donanımlara çok fazla değinmiyoruz. Zira sonraki başlıklarda bir çok donanıma, ayrı ayrı değineceğiz. Ancak yazılım konusunda gördüğümüz güncellemeler bizi ciddi manada şaşırtmış durumda. Çünkü yukarıda da belirttiğimiz gibi telefonun dahili bir çok özelliğine güncelleme geldi. Asus bu konunun peşini bırakmazsa kullanıcılarını oldukça memnun eder.

ZenFone 6, AnTuTu uygulamasında ZenFone 5’i geride bırakmış bir model olarak da ayrıca dikkat çekiyor. ZenFone 5’i teste aldığımız sonuçların ne kadar gerçekçi olduğuna değineceğiz. :)

asus-ZenFone-6-inceleme

KAMERA, GÖRÜNTÜLEME, SES VE MÜZİK
Zenfone 6’nın ekran boyutuna yukarıda değinmiştik; 6 inç. Bu ekranın bize büyük geldiğini de söylemiştik ancak eğer cihazı taşımaktan yana bir sıkıntınız yoksa, kullanımı da bir o kadar rahatlattığını söylemek gerekir. Ekran oldukça büyük ve dokunma hassasiyeti de iyi. Bu kullanımı ciddi manada kolaylaştırıyor. Bunun yanında aynı ekran görüntüleme açısından da fayda sağlıyor; web sayfalarını daha büyük görüntüleyebildiğiniz gibi video, film izlerken de zorluk çekmiyorsunuz.

Görüntüleme alanında başarılı bulduğumuz ZenFone 6, ekran netliği konusunda da gayet iyi. 245 ppi piksel yoğunluğuna sahip ekran oldukça yeterli.

Telefonun kamerasını başarılı bulamadık. Şöyleki 13 megapiksel arka kamera bu değeri yeteri kadar yansıtamıyor. Ne cihaz üzerinden görüntülemelerde ne de çekilen fotoğrafların bilgisayar üzerinden görüntülenmesinde çok iyi sonuçlar elde edemedik. Bunun yanında 2 megapiksellik ön kamera yeterli sayılabilir.

Cihazın bizi en çok etkileyen multimedya özelliği ise ses alanında! Kutudan çıkan kulaklığın verdiği ses çok iyi! Bu kulaklığı ayrıca denediğimiz tüm telefonlarda da iyi sonuçlar aldık. Dolayısıyla telefonundan kulaklıkla yoğun olarak video veya film izleyenler için keyifli bir tecrübe olabilir. Cihazın ses çıkışları da fena sayılmaz. Dışarıya verdiği ses yüksek değil ancak yeterli. İç kulaklık sesi de olması gerektiği gibi.

asus-zenfone-6

İNTERNET DENEYİMİ
Büyük ekranın sağladığı avantajla web sayfalarında rahat bir gezinme sağlayan telefonun internet hızı için aynı başarıyı dile getiremiyoruz. İnternet yeteri kadar hızlı değil. Bu durum hem uygulamalar hem de web sayfaları için geçerli. Aynı zamanda indirmelerde çok hızlı değil. Bu durumu ancak telefonun fiyatı göz önüne alındığında sineye çekebiliyoruz.

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
ZenFone 6 büyük ekranına rağmen iyi derecede şarj performansı sergilen bir model olmuş. Ekran özellikleri şarj süresini en çok etkileyen unsurlardan birisi olsa da 3000 mAh’lik batarya cihazın 1 gün tam şarj sağlayabilmesi için yeterli oluyor. Ayrıca telefonda şarj süresini çeşitli şekillerde etkileyen bilen güç tasarrufu modları da var. ZenFone 6 bu şekilde şarj konusunda korkutan bir akıllı telefon olmaktan çıkıyor.

Asus ZenFone 6 standart bir kutu içeriğiyle geliyor. Ancak bu kutudaki tüm aparatlar için çok kaliteli diyebiliriz. Yukarıda belirttiğimiz gibi kulaklık çok iyi. Şarj cihazı da çok diri ve oldukça ergonomik.

FİYAT/PERFORMANS – SONUÇ
ZenFone 6 kesinlikle bir ihtiyaç telefonu! Boyutları çok büyük ve taşıması çok zor! Büyük ekran ihtiyacı olanlar fiyatından ötürü kesinlikle göz atmalı. Ancak standart kullanıcılar için eziyete dönüşme ihtimali yüksek. 

Bulunduğu fiyat aralığında bu ekran boyutuna sahip çok fazla rakibi yok. Bu açıdan gerçek bir fiyat/performans canavarı. Ancak sadece bu yeterli değil! Bir phablet olarak standart kullanıcı için hiç ergonomik değil! Bayan kullanıcılar çantada taşıyabileceklerinden ZenFone 6’nın ergonomisine takılmayabilir. Bay kullanıcılar ise bu açıdan bir sıkıntı yaşayabileceğinden ZenFone serisinin diğer üyelerine göz atmalı…

One thought on “Asus ZenFone 6 İncelemesi”
  1. zenfone kullanmaya başladım hakikaten herkesin kullanması gereken telefonlardan biri diyebilirim ama sanki biraz avuç dolduruyor gibi … acaba daha küçük olsaydı daha iyi olmazmıydı sorusunu kendime sormaya başladım :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir