Son dönem mobil teknoloji dünyasının en gözde uygulaması desek yanlış olmaz herhalde. Temel olarak bir chat programı. Tıpkı yakın tarihte çokca kullandığımız MSN gibi. İnternet bağlantısı sayesinde listenizdeki arkadaşlarınızla yazışabiliyor, dosyalarınızı paylaşabiliyorsunuz.
Microsoft’un aynen Windows phone’da olduğu gibi geçiken hamleleri Whatsapp’la tanışmamıza ve şu dönem yoğun olarak kullanmamıza sebep oldu. Belki de olanak sağladı desek daha doğru! Windows Messenger’ı mobil dünyaya bir türlü tam olarak adapte edememeleri ve alternatif üretememeleri bunun en büyük nedeni. Whatsapp’ınki Microsoft gibi bir dev karşısında büyük bir zaferken doğal olarak Microsoft için ağır bir yenilgi. Tıpkı MSN gibi daha önce kullandığımız bir çok yazışma programı da bu durumdan nasibini aldı. Kendilerini adapte edemedikleri mobil dünyada hatrı sayılır bir yer edinemediler.
Whatsapp basit, kolay yapısıyla, anlaşılabilir arayüzüyle ve kendini tüm uygulama marketlerine adapte etmesiyle bu alanda sanırım bir çoğumuz için vazgeçilmez oldu. İtunes, Ovi market, Android market(Google Play Store), Blackberry Appworld gibi tüm markaların uygulama dükkanlarında program mevcut, üstelik ücretsiz. İtunes programın faydasını önceden görmüş olacakki 0,99$ gibi bir ücret talep ediyor. Onun da zaten çözümleri var biliyorsunuz. [=)]
Programı telefonunuza kurup, uygulamayı açtığınızda sizden ülke ve numara kaydınızı yapmanızı istiyor ki bu da programın size listenizi ayarlaması için. Daha sonra telefonunda aynı programı yüklü tüm arkadaşlarınızı listenizde, basit bir arayüzde görebiliyorsunuz. Mantığı hepimizin bildiği MSN’den çok farklı değil; kendi profil ayarlarınızı yapabiliyor, profil resmi ayarlayabiliyor, kişisel iletiniz paylaşabiliyorsunuz.
Dosya olarak ses, görüntü, video, konum ve kartvizit bilgisi paylaşmanıza imkan tanıyan uygulamayla çektiğiniz fotoğrafı veya o anda yaptığınız ses kaydını anında iletişim halinde bulunduğunuz kişiye aktarabiliyorsunuz. İletişiminizi renklendirmeniz için bir çok ifade(smile) programda dahili olarak mevcut.
Programın veri iletim hızı oldukça iyi. Mesajlaşarak harcadığınız vakitten daha fazlasını almıyor. Ara ara internetin çok zor alındığı bölümlerde ağırlaşsa bile uygulama bunu çok dert etmiyor. Program bazen tıkanmalar yaşamıyor değil; iletinizin karşıya iletilmemesi, sizin ileti alamamanız gibi durumlar söz konusu. Fakat bu durum genelde mobil cihaz kapatılıp tekrar açıldığında düzeliyor ki bu kadarlık aksama bildiğimiz klasik sms servisi kullanılırken dahi yaşanıyor.
Sms demişken onun da sonu yakın gibi. Zira whatsapp ve benzeri birçok program, uygulama kısa mesaj paketlerine büyük balta vurmuş durumda. Artık kısa mesaj paketleri yerine internet paketleri alınıyor. Yakın gelecekte durumun dahada derinleşerek ileriki dönemde kısa mesaj olayını iyiden iyiye bitireceğini düşünüyoruz. Hem kısa mesajdan daha işlevsel ve kapsamlı hem de kullanım olarak kısa mesajdan çokda zor olmayan yapılarıyla popülaritelerinin azalması için hiçbir sebep yok. Ülkemizde dahi 3g’nin üzerine çıkılıp 4g gibi hızlardan bahsedildiği düşünüldüğünde bu durum kaçınılmaz.
Uygulamanın bu denli iyi olması ve kullanan kişi sayısının fazlalığı markaları standart işletim sistemli telefonlarına bile dâhili olarak gelmekte. Bu konuda son dönemde Nokia’nın ciddi atakları var. Standart işletim sistemli qwerty klavyeli veya yarı dokunmatik bir çok cihazında whatsapp dahili olarak mevcut. Mevcut olmayanlarsa güncelleme sonrası bu artıya kavuşabiliyorlar. Rekabetin üst seviye olduğu bu dönemde diğer markaların da aynı hamleleri yapması kaçınılmaz gibi görünüyor.