Casper Via V5… Operatör şirketlerinin telefonları ve özellikle de GM Discovery’nin ülkemizde elde ettiği başarı sonrası bazı elektronik firmaları da akıllı telefon sektörüne giriş yaptı. Casper da bu firmalardan biri ve Casper Via serisi de bu adımın ürünleri. Biz de son incelememize Via V5’i konuk ettik ve bu hamlelerin ne derece başarılı olduğunu görmeye çalıştık.

Casper Via V5, Via serisi içerisinde en ulaşabilir model diye düşündüğümüzden incelememize onunla başladık. Zira bulunduğu fiyat aralığı ülkemizde en çok rağbet gören aralık. GM Discovery de en iyi başarısını tam olarak bu aralıkta elde etmişti! Ancak şu an sahnede benzer bir çok oyuncu var. Discovery artık bir kaç versiyonuyla piyasada, Asus ZenFone  5 çok beğeniliyor, Vestel de Casper’a benzer bir adım atmış durumda ve Turkcell T50’de büyük reklam desteği arkasındayken bu alanda ciddi rakiplerden biri…

Makaleye başlamadan önce teknik özelliklere göz atmak istenler için; Casper Via V5 Teknik Özellikleri

TASARIM
Casper Via V5 tasarımı aslen başarılı. Ancak şöyle bir durum var ki bazı rakipleriyle çok benzer hatlar taşıyor. Örneğin Asus ZenFone 5! Özellikle ön bölüm neredeyse aynı! İki telefonu birbirinden ayıran kısım arka bölüm gibi…

Ancak bu benzerliği bir kenara koyarak değerlendirme yapacak olursak, Via V5 tasarımı için özellikle oldukça modern diyebiliriz. Bir kere bu akıllı telefon gerçekten ince; 6,99 mm! Ayrıca tasarımda ciddi bir bütünlük sağlandığını söylemek de mümkün. Kötü duran veya sırıtan bir ayrıntı yok! Bunun yanında malzeme ne kadar kaliteli görmek için biraz beklemek gerekecek.

Yine yaklaşık 15 günlük doğal bir teste tabi tuttuğumuz Via V5 bu dönem içerisinde bir kaç düştü! Ağır darbeler almamış olsa da herhangi bir zedelenme, yıpranma da olmadı. Ancak dediğimiz gibi bunu tam olarak anlamak için biraz zaman gerekecek. Çünkü malzeme o kadar  da kaliteli durmuyor.

casper-via-v5-detayli-incelemeYAZILIM VE DONANIM
Akıllı telefonlar için en can alıcı bölüm ki özellikle büyük kitlelere hitap etme niyetinde olan modeller için! Zira fiyat/performans karşılığını ancak burada bulabilir!

Öncelikle Via V5’in Android 4.4 versiyonuna sahip işletim sistemiyle geldiğini belirtelim. Bu seviye bir telefon için zirve zannedersek burası! Ancak ara yüz konusunda Casper’ın biraz daha çalışması gerektiği aşikâr. Zira Discovery özellikle bu alanda başarılıydı! Kendine özgü bir duruşu ve tarzı vardı… Casper Via V5 için ise bunu söylemek biraz zor. Arayüzü beğenmedik!

Telefon incelememizin son gününde bir yazılım güncellemesi alarak, bazı yeni özelliklere kavuştu. Yani bu demektir ki işletim sistemine versiyon güncellemesi gelmese bile ara ara ek özellik ve hata düzeltmeleri için güncelleme alacak! Discovery kullanıcıları bunu çok beklemişti! Casper’ın en azından bunu görebilmiş olması iyi bir şey!

Donanımsal açıdan bakıldığında ise Casper’ın yazılım bölümü kadar itinalı çalıştığı söylenemez. Tamam asıl hedef Via V8 satmak olabilir ama Via V5 bulunduğu fiyat aralığında ciddi işler yapabilme potansiyeline sahip. Telefon bu yüzden bizce bir kademe daha iyi donanımlarla toplanmalıydı! Örneğin Ram 2 katına çıkarılarak işlemcinin işi kolaylaştırılabilirdi! Bu telefona ciddi bir performans artısı sağlardı. Dahili hafıza yeterliyken, hafıza kartı desteği 64 ya da 128 Gb’â yükseltilebilirdi.

Telefonun temel donanımları bize göre olması gerekenin bir kademe altında! Ancak ön ve arka kamera, ekran gibi donanımları yeterli.

Hatırlanacağı gibi Discovery’i Discovery yapan kararlı çalışmasıydı. Bunu Casper Via V5 için söylemek tam anlamıyla mümkün değil. Telefon yeteri kadar kararlı sayılabilir. Ancak ara ara uygulama hataları verdiğini de söylemek gerekir! Bu hataları yok sayarak yolunuza hızlıca devam etmenizde herhangi bir problem yok ama eğer bahsettiğimiz donanım yükseltmeleri sağlanmış olsaydı, tahminimizce ilgili hatalar ya hiç olmaz ya da sayısı çok çok az olurdu.

Via V5 oldukça seri bir akıllı telefon. Ayrıca uygulamaları olabildiğince sonlandırmadan, telefonu kapatmadan ve yardımcı uygulamalar kullanmadan bu bölüme dair sonuçlar verdiğimizi belirtelim. Tabii benzer testleri rakipleri için de yapacağımızı belirtmekte fayda var.

Bu bölüm için daha iyisi olabilirdi diye bir sonuç vermek zorundayız! Yukarıda da bir kaç kez belirttiğimiz gibi yine de yeterli!

Bu bölüm için son olarak  Antutu Benchmark programında ürünün 18533 puan aldığını da belirtelim.

Casper-via-v5-performans-KAMERA, GÖRÜNTÜLEME, SES VE MÜZİK
Gelelim Casper Via V5’i en başarısız bulduğumuz bölüme! Bu bölüm bizim için tam bir hayal kırıklığı oldu! Via V5 gerçekten akıllı bir telefon ancak multimedya kısmından sınıfta kalıyor.

Öncelikle ses detaylarını vermek gerekirse; telefonun iç kulaklığı çok başarısız! Zannedersek aktif gürültü iptali özelliği hafife alınmış! Konuşurken karşıdan gelen ses kötü! Telefonun ses alalında yeterli olan tek parçası hoparlörü; zil sesi seviyesi yeterli. Ancak kulaklığa alınan müzik sesi de kötü! Kutu içeriğinde gelen kulaklık için kısmen başarılı desek de markaları Samsung ve Sony olan 2 farklı kulakla da kötü sonuçlar aldık!

Telefonun ön ve arka kamerası için ciddi rakamlar mevcut; 5 ve 13 Megapiksel! Ancak bu kameralardan bir Samsung, Sony veya Apple kalitesi beklememek gerektiğini de söyleyelim. Biz tam beklentimizin karşılığını gördük! Bu yüzden telefonun kameralarını başarılı buluyoruz. Ancak dediğimiz gibi ‘tamamen beklenti meselesi’.

Telefonun ekranı için de yeterli diyebiliyoruz. Görüntülerin akıcılığında herhangi bir sıkıntı yok ve netlik olması gerektiği kadar! Bu yüzden bu açıdan telefon sizi üzmeyecektir.

casper-via-v5-detayli-incelemesiİNTERNET DENEYİMİ
Via V5’i gömmüş gibi oluyoruz ama bu alanda da başarılı değil maalesef. 2 bant yüksek hız frekanslarını destekliyor olsa da daha iyisini umuyorduk. Wi-fi açıkken internet kullanımında herhangi bir sıkıntı yok ancak mobil veri için aynı şeyi söyleyemiyoruz; internet yavaş! Yetersiz mi? Kesinlikle hayır! Ancak maalesefki yavaş! Bir kaç sene öncesinin telefonlarından bir kaç örnek verecek olursak, iPhone 4S, Galaxy S3, Galaxy S4 Mini gibi bir çok telefona göre ağır kalıyor.

Sadece 5 inç ekranın sağladığı rahatlık için başarılı diyebiliriz. Telefondan çokca video ve film seyrediyorsanız ekranın internet performansı sizi tatmin edebilir.

ŞARJ PERFORMANSI VE KUTU İÇERİĞİ
İşte burası da Via V5’i en başarılı bulduğumuz bölüm ki ilk defa bir akıllı telefon için bu bölümdeki tüm unsurlar için en başarılısı diyebiliyoruz. :) Telefonun şarj performansı gerçekten çok iyi. 5 inç ekranı olan bir telefonda bu performansı görmek bizi şaşırttı. Üstelik de bataryası 2000 mAh! Telefonun şarjı 2 günü görebiliyor. Bu istatistiki değeri verirken oyun oynamadığımızı da belirtelim. Yine yukarıda da belirttiğimiz gibi uygulamaları sonlandırmadan bu değerlere ulaşabilmek şaşırtıcıydı!

İlk defa bir akıllı telefonun kutu içeriğini tamamen başarılı bulduk. Zira şarj cihazı görevini layıkıyla yerine getirirken, kutudan çıkan kulaklık da Via V5’ten en iyi ses alabildiğimiz kulaklık oluyor.

casper-via-v5-iyi-mi

FİYAT/PERFORMANS VE SONUÇ
İnceleme makalemizin bir çok kısmında Casper Via V5’i deyim yerindeyse yerden yere vurduk. O yüzden bu aşamada kesinlikle marka taraftarlığı yapmadığımızı belirtelim! Casper konusunda net kanaatimiz henüz oluşmadı! Via V8 modelini de gördükten sonra bu konuda görüş bildirebiliriz. Ama Via V5 bazı ciddi kusurlarıyla bizi kendinden soğuttu. Özellikle konuşma sırasında karşıdan alınan ses gerçekten son dönemde en çok şaşırdığımız detaylardan biriydi!

Alınabilmesi için bir takım nedenler sıralayabiliriz. Ancak alınmaması için daha fazla neden sıralayabileceğimiz kesin! Çünkü Vestel’in telefonlarını henüz incelememiş olsak da rakipleri için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Bunu markanın ilk deneyimi olmasına bağlayarak iyi niyet gösteriyoruz. Ayrıca Casper’ın yerli sermaye olduğunu da unutmamak gerekir!

Sonuç olarak incelemeye başlamadan önce aklımızdaki iyi bir fiyat/performans telefonu beklentisini yakalayamadığımızı belirtmek isteriz. Telefon şu an yeni olduğundan 2.el piyasası da güçlü ancak zamanla çok değer kaybı yaşayacağını düşünüyoruz. Şaşırtıcı bir çok eksi puanı var ancak tasarımı, ekranı gibi artıları da yok değil! İyi düşünün ve doğru kararı siz verin!…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir