Apple marka akıllı telefon kullanıcılarının büyük bölümünün yaşadığı bir sorun; ses göstergesinin kaybolarak bazı bölümlerden(SMS Tonu, Videolar vb.) ses çıkmaması!
Görselde de aktarmaya çalıştığımız gibi, iPhone serilerinde bu sorun ortaya çıktığında, telefon ses açma veya ses kısma tuşlarına basıldığında göstermesi gereken hareketlenmeyi göstermez. Bu arıza kendini bir çok farklı şekilde gösterebilir. Örneğin telefonun zil sesi çalar ancak mesaj sesini, açtığınız bir videonun sesinin duyamazsınız! Kulaklıktan bu sesleri duyabilmenize rağmen telefon hoparlörü bazı bölümlerde işlevini kaybeder ve ses vermez. Ses alamadığınız bölümler değişebilir ancak arızanın kaynağı aynıdır. Bu arıza ses çubuklarının kaybolmasıyla kendini iyice belli eder.
Bir çok kişinin sandığının aksine bu sorun yazılımsal değil, donanımsaldır! Şarj soketinin sebep olduğu küçük bir kısa devre, hoparlörün işlevini tam anlamıyla yerine getirmesini engeller. Bu kısa devreye nem, buhar, sıvı teması, tozlanma, darbe gibi bir çok farklı durum sebep olabilir. Hatta ses göstergesi çalışmadığından bazı kullanıcılar ses tuşlarının çalışmadığın da şüphe eder ki durumun ses tuşlarıyla alakası yoktur! Bu sorunu ortadan kaldırmak için bir kaç farklı yol denenebilir. Üstelik bu yolların bir çoğunu kullanıcı kendi başına yapabilir!
Apple iPhone cihazlarında bu sorun baş gösterdiğinde yapılması gereken ana müdahele, şarj soketindeki kısa devre ya da oksitlenmeyi gidermektir!
Bunun için bir kaç farklı yol izleyebilirsiniz. Bu yollar için size bir diş fırçası ve oksit çözücü bir sıvı gerekecek!
Telefonu kapatın ve bir diş fırçasına biraz kolonya, alkol ya da selülozik tiner dökün ve şarj soketine sürün! Yani oksit çözücü ve uçucu bir sıvıyla şarj soketini iyice temizleyin! Bir kullanıcının telefona zarar vermeden bu sorunu çözebilmesi için kolonya kullanmasında fayda var! Zira alkol veya selülozik tiner gibi ürünleri diş fırçasına fazla sürmeniz telefona zarar verebilir, ayarlamanın iyi yapılması gerekir.
Ayrıca çok nadiren kulaklık soketi de bu duruma sebep olabilir. Kulaklık soketine de aynı işlemi uygulamanız telefonun sağlığı açısından iyi olabilir.
Eğer yukarıda anlattığımız gibi şarj soketinin temizlenmesi soruna çözüm olmazsa, şarj soketinin değişmesi gerekebilir. Bunun için teknik servise başvurmalısınız.
NOT: Yukarıda anlattığımız sorun Apple iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4 ve iPhone 4S gibi cihazlarda daha sıklıkla görülür ve iPhone 5 ile üstü serilerinde çok nadiren ortaya çıkar! Verdiğimiz çözüm önerilerini uygulamanıza rağmen düzelme olmuyorsa şarj soketinin değişmesi gerekebilir. Bu durumda lütfen bir teknik servise danışın.
iphone da en çok başımıza gelen bir sorundur.