Cep telefonu insan hayatını en çok kolaylaştıran icatlardan ve hayatımıza girdiği günden bu yana kendisini korumak için bir çok yol geliştirdik. Hayatlarımıza önce kemere takılan ve kullanan kişiyi direk Bağ-Kur emeklisine çeviren kılıflar girdi. Sonra bunlar da çeşitlendi ve torba, çekmeli gibi bir çok farklı versiyonuyla karşılaşır olduk. Ekranlarının büyüyerek, dokunmayı tanıma yeteneği kazanmasıyla birlikte bu mobil cihazları koruma yöntemleri de kendini güncelleyerek, gelişti. Ekran masraflarının telefon fiyatına eş değer olduğunu gördükten sonra bir çoğumuz önceliğini bu parçaları korumaya verdi ve jelatinlerle tanıştık. İlgili dönem akıllı telefonların aramızda iyice yayılmaya başladığı 2010 yılına tekabül eder. Normal jelatinlerden kısa bir süre sonra ise parmak izini belli etmeyen mat ürünler popülaritesini arttırdı. Şimdilerde onun da devri geçti ve piyasanın hakimi ‘kırılmaz cam jelatinler‘ oldu! Son dönemin en iyi akıllı telefon koruma çözümü olan bu ürünlerin büyük bir pazarı var ve neredeyse hepimizin akıllı telefon ekranını bu ürünler koruyor. Peki bu kırılmaz cam jelatin denilen koruma unsurlarının arasında ne kadar kalite farkı var? Fiyatlardaki farklılıklar gerçekten kalite kaynaklı mı yoksa tamamen ticari mi?
Hazır yeri gelmişken şunu belirtelim: telefonunuzun ekranında kırılmaz cam jelatin var diye ekran ya da dokunmatik aksam tamamen kırılmaz olmuyor! Bizim halk arasında ‘kırılmaz cam jelatin’ dediğimiz ürünler, akıllı telefon ekranını sadece karşıdan gelen darbelere karşı korur! Dolayısıyla telefonunuz köşelerinden darbe aldığında veya karşıdan bile olsa şiddetli bir darbeye maruz kaldığında ekranı kırılabilir! Yani bu ürün telefonunuzu ölümsüz kılmıyor!
Bu ürünlerin ambalajlarına bakarsanız ‘Screen Guard Premium Tempered Glass‘, ‘Screen Protector‘, ‘Tempered Glass Screen Protector‘ gibi farklı ibareler görebilirsiniz. Aslında konu tamamen bundan ibaret! Ürünü isteyen istediği gibi adlandırıyor. Aynı şekilde biz de ‘kırılmaz cam‘, ‘kırılmaz cam jelatin‘, ‘cam jelatin‘ gibi bir çok farklı şekilde ifadelendiriyoruz. Bu da demek oluyor ki ürünün amacı biliniyor olsa da adı tam olarak bilinemiyor! Dolayısıyla ticari olarak bu alanda bir özgürlük söz konusu. Tabi bu özgürlük de fiyatlara yansıyor ve bahanesi de kalite oluyor!
Kırılmaz Cam Jelatin mi, Buff mı?
Yüksek fiyatlara satılan kırılmaz cam jelatinlerle daha çok alışveriş merkezlerinde ve GSM operatörlerinin ana bayilerinde karşılaşırsınız. Bu ürünler halk arasında genel manasıyla ‘telefoncu’ olarak tabir edilen GSM bayilerinde ise aşağı yukarı aynı fiyatlara satılır. 10 ila 25 lira arasında değişen bu fiyatlar, AVM ve ana bayilerde 30-150 lira gibi geniş bir aralığa yayılır. Fiyat farklılığını gören tüketicilerin konuyla ilgili sorduğu soruların cevabı ise her zaman aynıdır: orijinallik ve kalite! Yalan demek istemiyoruz ama işte tam da burası yanlış!Kırılmaz camların hemen hepsi aynı kalitedir ve konuyla ilgili orijinal, yan sanayi gibi bir ayrım da yoktur! Aralarında çok az da olsa cam kalitesi ve kalınlık farkı vardır. Bazı kırılmaz cam jelatinler 0.26 mm, bazıları 0.2 mm kalınlığa sahip olabilir ve bu rakamlar hem aşağı hem de yukarı değişkenlik gösterebilir. Ama bu durum maliyeti öyle çok da fazla etkilemez! Satış fiyatını etkileyen en önemli husus ise ambalajdır! Ürün ambalajı ne kadar çafçaflı, ne kadar janjanlı, ne kadar cibil cibilse, ürün fiyatı da o kadar yüksektir! Bu orijinal ya da A+++ kalite denilen ürünlerin ambalajlarına baktığınızda grafikerin daha çok emek sarf ettiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Ama bu fazla mesai bile maliyeti 1 dolardan fazla etkilemez! Ki 1 dolar bu ürünler için hakikaten ciddi bir maliyet! Rakamı bu denli yüksek tutmamızın tek sebebi olayın vehametini anlamanızdır!
İstisnalar yok mudur? Tabiiki vardır! Örneğin günümüzde bir çok akıllı telefonun ekranın 2.5D yani kenarları kavisli ve içe, kasaya doğru eğimli. Hatta ekranı direk kavisli Samsung(S6 Edge, S6 Edge+, S7 Edge ve LG(G Flex, G Flex 2) modellerini de görmüşsünüzdür. Bu tarz ürünlere kırılmaz cam hatta normal jelatin uygulaması bile sağlık bir şekilde yapılamıyor. O yüzden özel bir uygulama yöntemiyle ekranları kaplanıyor ve bu özel işlemin maliyeti de en azından sarf edilen emek açısından daha yüksek. Yani bu işlem için istenilen ücretler işlem yaygınlaşana kadar normal kabul edilebilir.
Aslında genel maliyetler noktasında bir ayrım olması tabiiki gerekiyor. Sonuçta tüm GSM bayilerinin kiraları aynı değil ve kira da genel maliyeti yükselten en önemli husus. Buna rağmen 15-25 lira arası fiyatlar kabul edilebilir bir düzeydeyken, 40 ve özellikle 50 lira üstü fiyatlar gerçekten abartı.
Kırılmaz Cam Jelatin Kullanıyor Musunuz?
- Evet (76%, 90 Oy)
- Hayır (24%, 28 Oy)
Oy verenler: 118
Tabi bir de işin ‘Buff’ kısmı var! Kırılmaz jelatin tabiriyle ilk Buff firması vasıtasıyla tanıştık ki evet, bu ürünler için orijinal, yan sanayi gibi bir ayrım vardır. Hatta üreticinin web sitesinde ürünün orijinalliğini sorgulayabileceğiniz bir de araç bulunur. Buff firmasına ait ürünler yukarıda örneklerini görebileceğiniz cam jelatinlere göre daha esnektir ve yapı itibariyle çeşitli farklılıkları vardır. Orijinalleri 60-70 lira civarı olan ürünlerin yan sanayisi yani çakmasını piyasada 15-25 lira civarı fiyatlara bulabilmeniz mümkündür. Yakın zamanda Buff jelatinler ve cam jelatinler arasındaki farklar gibi makaleler de web sitemizde yayınlanmış olacak.
Sonuç olarak kırılmaz cam jelatin uygulaması için ‘telefoncu’ diye tabir ettiğimiz esnaf arkadaşları tercih etmeniz konusunda hiçbir sıkıntı olmadığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Aradaki farkla akıllı telefonunuzu powerbank, kamera lensi, tivitili kılıf gibi aksesuarlarla şenlendirebilirsiniz.
KESİNLİKLE BİR ÇOK KALİTESİ VAR BU İŞİN İÇİNDE OLMAYIPDA UZAKTAN YORUM YAPANLAR HAYATTA ANLAYAMAZLAR KALİTESİNİ ŞİMDİ GÜNÜMÜZDE İNSANLARIMIZ GİDİP ÇİNDEN EN KÖTÜSÜNÜ GETİRİYORLAR MALESEF İYİ SİNİDE GETİREN BİRKAÇ FİRMA VAR AMA MALESEF ÜLKEMİZDE KİMSE KALİTE ARAMIYOR %10 U ANCAK KALİTELİ İSTİYOR ONUN İÇİNDE İTHALAT YAPAN FİRMALARN ÇOGUDA GİDİP EN UCUZ EN KALİTESİZ ÜRÜNÜ GETİRİYOR PİYASADA TUTUNMAYA ÇALIŞIYOR ZORBELA NASIL FALİTE FARKIVAR KULANILAN YAPIŞKANINDAN TUTUN İÇİNDEKİ CAM YOĞUNLUĞUNA KADAR DAHA BİRÇOK NEDEN SAYABİLİRİM KORE YAPIŞKAN KULANAN VAR CİN YAPIŞKAN KULANAN VAR BİLİP BİLMEDEN YORUM YAPMAK PEK AKIL KARI DEĞİL BİRDE KIRILMAZ CAM DİYE BİŞEY YOK İNSANLARIMIZ SİZİNDE DEDİĞİNİZ GİBİ BİR ÇOK FARKLI İSİMLER KULANIYOR ASIL OLMASI GEREKEN İSİM EKRAN KORUYUCU DUR CİZİLMEMESİ İÇİN ÇOK İYİBİR BULUŞ OLMUŞ BİZ TÜKETİCİLER AÇISINDAN
Mücahit Bey merhaba. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor ki biz yaklaşık 15 senedir bu işin içindeyiz. Dolayısıyla konuya yeteri kadar hakimiz. Makale fotoğrafınında da görülebileceği gibi bir çok farklı markanın ürününü aynı karede kullandık. Makale başlığındaki soru çok açıktır; cam ekran koruyucuların orijinali var mıdır? Cevap yine çok nettir: orijinali yoktur, telefona tam uyumlu olanı vardır. Makalede anlatmak istediğimiz orijinal adı altında bu ürünlere abartalı rakamlar verilmemesi gerektiğidir. Yoksa tabiiki çok daha iyi yapışanı, çok daha güzel oturanı ve çok güzel kaplayanı var. Ama aralarında 100 lira fark oluşturacak bir kalite farkı yok. Olay bundan ibaret. Bu konu yeni bir makale daha yayınlayıp, konuyu biraz daha açacağız. Takipte kalın.